25.05.2016 | 17:30
Управляващите бавят избора на нов шеф на КФН
Депутати от РБ пришпорват процедурата, защото мандатът на Стоян Мавродиев свършва на 18 юни
Стоян Мавродиев

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов решиха да спешат парламента за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор. Тъй като от управяващите партии очевидно нямат никакво намерение да уважават сроковете, двамата депутати внасят решение за избор на ново ръководство на важния регулатор.

Мандатът на сегашния шеф Стоян Мавродиев изтича на 18 юни, затова Димитров и Славов предлагат Комисията по бюджет и финанси да приеме процедурни правила в едноседмичен срок, за да бъде избран нов председател на КФН преди края на лятната парламентарна сесия, пише Actualno.com.

„Мандатът на действащия председател на комисията изтича на 18.06.2016 г., тоест спазвайки законовата разпоредба, Народното събрание следваше да е открило и приключило процедурата по избор на нов председател не по-късно от 18 май. Допълнително, предвид че останалите членове на комисията се избират след предложение до Народното събрание от председателя на Комисията, то по-нататъшно забавяне на процедурата, независимо от натоварената програма на парламента, е недопустимо“, пишат в своите мотиви Димитров и Славов. Те подчертават още, че КФН се нуждае от наистина ново ръководство, а не от повторен мандат на сегашния председател и заместник-председатели, заслужили много и сериозни упреци покрай фалита на КТБ и очевидно недостатъчния контрол, който финансовият регулатор трябва да упражнява по Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

„Неосъществяването на избор на председател и нови членове в законоустановения срок означава, че досегашният състав на КФН, независимо от критиките към работата им, ще могат продължат неограничено във времето да изпълняват функциите по надзор и контрол над финансовите институции, тъй като законът допуска това, до избора на нов състав на КФН“, предупреждават представителите на Гражданския съвет към РБ.

По закон депутатите председателя, а той предлага заместник-председатели и членове. Именно заради факта, че не всички представители на КФН се избират директно от Народното събрание, процедурата отнема по-дълго от тази за КЗК например. Димитров и Славов смятат, че парламента трябва да вземе под внимание това забавяне и да не отлага излично и необосновано стартирането на нова процедура. „Народното събрание „проспа“ сроковете за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. Не бива да позволяваме това и при тази процедура“, заяви Петър Славов.

„КФН е редно да бъде в легитимен и пълен състав преди провеждането на изключително важните стрес тестове за пенсионноосигурителните и застрахователните дружества“, коментира от своя страна Мартин Димитров.

Подобен проект за решение Димитров и Славов внесоха преди близо два месеца във връзка с провалената процедура за избор на нов състав на КЗК. Това ускори работата на Народното събрание и 21-дневния срок за внасяне на кандидатури за антимонополната комисия вече тече.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране