Зареждане

Напишете

СВЯТ

Уволнен инженер разкри мръсните тайни на Google

share

Инженер от Google, който бе уволнен миналия понеделник, след като написа противоречиво послание от 10 страници, в което твърди, че жените “биологично“ имат по-малък шанс за успех в кариерата и технологичната индустрия написа и критичен материал за технологичния гигант. Софтуерният инженер Джеймс Даморе бе уволнен за това, че е нарушил кодекса за поведение на компанията.

В своя материал Даморе посочва специално с пръст изпълнителния директор на Google Сунда Пичай, който заяви, че неговото противоречиво послание е преминало всякакви граници и го определи като „нанасящ вреди стереотип на жени на работното място“. Даморе защити посланието си и отново повдигна въпроса за това, което той нарича „камерата на ехото на идеологията“. Материалът му е публикуван в The Wall Street Journal. Той също сравнява компанията с култ, казвайки: „За мнозина, включително и аз, работата в Google е голяма част от тяхната самоличност, почти като култ, със своите си лидери и светци, всички вярват в свещеното мото „Не бъди зъл““. В обидното послание на Даморе се казва, че „мъжете и жените се различават биологично по много начини“.

Сред въпросните разлики, Даморе посочва, са „по-силния интерес към хората, отколкото към нещата“, което, по неговите думи, обяснява „защо жените предпочитат да работят в социални или артистични сфери“.   Докато техните колеги мъже са по-подходящи за технологичната индустрия и за позициите, като тези на програмиста, защото „те изискват систематизиране“. Посланието на Даморе също казва, че жените също не са подходящи за позиции, предизвикващи висок стрес у работещия, защото те „са по-склонни към невротизъм“. В писмото на Пичай до служителите на Google от понеделник, в което той осъжда „лебедовата песен“ на Даморе, изпълнителният директор казва, че Google не одобрява по никакъв начин предположението, че „група наши колеги притежават черти, които ги правят по-малко подходящи от биологична гледна точка за въпросната работа. Това е обидно и не е ОК“.

В статията си, публикувана в WSJ, инженерът твърди, че в неговото послание „са изложени смислени, добре проучени, добронамерени аргументи, но докато пишех, гледната ми точка, която аз излагах, като цяло се заглушава в Google, заради камерата на ехото на идеологията“.

Даморе смята, че тази култура не засяга само Google, а цялото базирано на дигиталните технологии общество, което позволява на личностите да създават свои собствени камери: „прекарваме твърде много от нашето време в дигиталния свят, персонализиран според нашата гледна точка“. Проблемът, според Даморе, е, че „камерите се самоподдържат, като създават споделен дух и сдържат дискусиите ограничени до определени граници“.

„В моя документ, аз извърших ерес срещу люлката на Google, заявявайки, че не всичките различия между мъжете и жените, които ние наблюдаваме в света, са резултат от дискриминационно отношение“.

По неговите думи, в крайна сметка неговата глава е била взета от разгневената „тълпа“. „Висшето ръководство се опита да направи от мен пример за назидание, посрамвайки ме и представяйки документа ми по неправилен начин, но те не можеха и друго да направят: Тази тълпа би нападнала всеки, който открито се съгласи с мен и дори толерира моите възгледи“.

бутони за споделяне

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.