22.01.2020 | 20:49
В България хазартът е овладян от мафиотски структури
"Държавната комисия по хазарта" отдавна е практически частна, собственост на човека, който държи мажоритарен пакет във всяка хазартна компания у нас - Васил Божков

Опитите това, което имаме като хазарт в България да се представя като клет частен бизнес, който държавата заплашва да национализира са нелепи. Причините да твърдя, че в България хазартът е овладян от мафиотски структури и се развива в огромна обществена вреда:

1. Хазартът трябва да подлежи на силен обществен контрол. Лотарии, тото, зали, трябва да работят в режим на ясни регулации (не защото това непременно е добро, а защото става дума за хазарт, което е различно от всеки бизнес), с ясни правила за възможните генерирани печалби.
2. Рекламата на лотарийни игри в никакъв случай не трябва да внушава, че покупката на хартиеното талонче води до просперитет, богатство… Обратното – в България хазарт се рекламира масово и в новинарските емисии, навсякъде в часовете преди 22:00 часа, а внушенията са от типа „купи талон, стани милионер“, подплатени с авторитета на дежурните водещи на новинарските емисии, в националните телевизии.
3. Хазартът в България преразпределя над 3% от БВП, а печалбите са за стотици милиони при абсолютен монопол на собствеността на компаниите за хазарт. Логиката в случая е печалбата (извън разходите за оперативна дейност) да бъде ограничена (и това е практиката, когато частни компании упражняват хазартна дейност).
4. България е на първо място в ЕС (без Малта) по разходи за хазарт на човек. Това означава, че липсва всякаква държавна политика по ограничаване на последиците от това.
5. В България липсва контрол и одит върху разпределянето на печалбите преди продажба. Това дава възможност за злоупотреби и пране на пари.
6. „Държавната комисия по хазарта“ отдавна е практически частна, собственост на човека, който държи мажоритарен пакет във всяка хазартна компания у нас – Васил Божков.
7. Финансовите отчети на хазартните компании са практически нечетими, със съдействието на Търговския регистър. Това пречи за извършването на елементарен обществен мониторинг върху дейността им.
8. Хазартната индустрия при сходни продажби с цигарената, плаща над 10 пъти по-малко на бюджета (под формата на данъци и такси). Останалото потъва в джобовете на Черепа и съдружниците му.
9. Рекламата и точките за продажба на хазартни игри не се ограничават с телевизията. Те са навсякъде – места за продажба на вестникарски будки, пощи, бензиностанции, магазини, малки търговци…
10. Обсебването на хазартните игри от един олигарх води и до други зависимости и щети върху обществото – корумпиране на администрация и политици, с цел гарантиране продължаване съществуването на този модел.

За ситуацията в хазартния бранш премиерът Борисов и управляващите от ГЕРБ са наясно от години. Не само това – досега те бяха гарантите на съществуване на този модел, който просперира значително при тяхното управление. Затова са съмнителни и намеренията им за кардинални промени.

Ивайло Мирчев

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране