25.10.2016 | 19:40
В края на мандата Росен Плевнелиев най-после се опълчи на Борисов
Президентът не бил посочен за строителен министър от Иво Прокопиев

12 дни преди президентските избори и 3 месеца преди изтичането на пълномощията си държавният глава Росен Плевнелиев събра смелост да опонира остро на Бойко Борисов, провокиран от думите на премиера. „Всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно“, заяви той в Благоевград по повод премиерските откровения как навремето Плевнелиев е станал министър. Няколко пъти през 5-годишния мандат Борисов „кастреше“ президента („ястреб срещу Русия“, разграничил се от ГЕРБ, и т.н.), но от „Дондуков“ 2 липсваше реакция. Сега обаче държавният глава даже заплаши да стане по-остър, ако политиците продължат да обсъждат маловажни теми, но не се разбра какво има предвид.

Ден по-рано Борисов заяви по Нова телевизия, че назначил Плевнелиев за министър в първия кабинет на ГЕРБ по предложение на бизнесмена Иво Прокопиев. Замесването на президента бе част от широки разсъждения на премиера за еднаквата роля на Прокопиев и Делян Пеевски в кадруването във властта. „А Пеевски няма нищо общо с управлението на ГЕРБ. Никога не е имал. Докато Прокопиев е имал общо. Кръгът „Капитал“ е имал общо. И те са ми предложили 5-6 министри навремето“, каза Борисов. Плевнелиев бе изреден два пъти, а другите посочени бяха Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Нона Караджова. „Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил“, отвърна държавният глава.

Президентът разви стройна система как точно е бил назначен. През 2008 г. бил един от топ мениджърите на България, получил титлата „Инвеститор на годината“, членувал в ред икономическа камари и „бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 г.“. Членувал в икономическия екип на ГЕРБ и водил активна кореспонденция с бъдещите си колеги в правителството. „Разменяхме стотици е-мейли с Влади Горанов, които аз пазя, и с Дянков по темата „ГЕРБ има решение“, каза Плевнелиев, призовавайки Борисов да си спомни всичко това. След което се похвали: „Ако аз бях посочен от някого, аз щях да бъда зависим от някого. Ако аз бях зависим, това щеше да проличи при създаването най-малко на двете служебни правителства, които са създадени с изразяване на ясни ценности“.

Плевнелиев заяви, че не е съгласен дебатът за правителствата да се свежда до „Двама батковци си говорят“, нито пък този за съдебната система да е от рода на „Двете каки“. „Ако политическите лидери продължават по най-изгодния за тях начин да бягат от съществото на дебата какво ще свърши следващият държавен глава, ще втвърдя тона още повече“, закани се той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране