12.01.2017 | 0:01
В кучешкия студ: Изнасяме ток за Турция по 4 цента, внасяме от Румъния по 18 цента
Енергийната мафия лапа големи пари от това, че купува евтин ток от АЕЦ "Козлодуй"

Супер абсурд е родила герберската политика в енергетиката в студените дни. Оказва се, че поради липса на мощности, е трябвало да ни спасява Румъния. Въпреки опроверженията, се оказа, че все пак внос на ток е имало. В същото време, статистиката сочи, че сме изнасяли за Гърция и Македония – малки количества, и огромни количества – за Турция.

Както е известно, енергийната мафия лапа големи пари от това, че купува евтин ток от АЕЦ „Козлодуй“ и го продава пак евтино, но с малка печалба на Турция. Оборотът обаче е огромен и печалбите също. В същото време българските потребители са задължени да плащат за скъпия ток на зелени централи, американски инвеститори и пр. Ток, който турците и не помислят да купуват. Така се получава абсурд да снабдяваме Турция с по-евтин ток, отколкото българите.

Но абсурдът става гигантски в студени дни, когато токът не достига и у нас. В този случай, би следвало да се спре всякакъв износ и да се захрани вътрешният пазар. Това е абсолютно позволено от всички международни договори.

Но в този случай, енергийните олигарси ще пропуснат част от приходите от износ. Ще загубят пари. Ето защо, вместо това да се направи, и да се дозахраним с евтин док от АЕЦ-а, ние сме внасяли от Румъния.

Журналистът Григор Лилов съобщи, че в тези тежки зимни дни, цената на борсата е ударила 34 ст. на киловатчас. Т.е. около 18 евроцента. По толкова сме плащали. Същевременно към Турция изнасяме за около 4 евроцента. Изнасяме евтиното, за да печелят олигарсите около властта, а внасяме скъпо, за да го продаваме на народа.

Гарантирано от ГЕРБ, както се казва.

Добри Божилов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране