27.04.2017 | 21:15
В парламента на Македония се лее кръв! Протестиращи млатят депутати със столове, Зоран Заев е ранен (видео)
Мелето започна, след като гражданите, които протестират в Скопие срещу "Албанската платформа", влязоха тази вечер в македонския парламент

Демонстранти бият със столове депутати от СДСМ, предава македонското издание МКД.  Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петри Шилегов.

Все повече граждани нахлуват в сградата на събранието на Македония, има хаос.

Мелето започна, след като гражданите, които протестират в Скопие срещу „Албанската платформа“, влязоха тази вечер в македонския парламент. Стотици граждани са вътре и пеят патриотични песни, скандират „Македония“, „Избори“, „Няма да се предаваме“, „Няма да има държавен преврат“.

Протестите са организирани от Гражданското сдружение „За единна Македония“ от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някой са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група.

Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.

Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации.

За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии – Движението „Беса“ и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха – „Това е държавен преврат“. След като положи клетва Джафери се обърна на албански език към народните представители.

След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от „Беса“ Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране