17.06.2017 | 11:25
В Сърбия ври и кипи, след като лесбийка стана премиер на страната
Ана Бърнабич предизвика остри реакции на опозицията, а според местните медии – и в редиците на Сръбската прогресивна партия

Решението на президента Александър Вучич да връчи мандат за съставяне на правителство на министъра на държавната администрация и регионалното управление Ана Бърнабич предизвика остри реакции на опозицията, а според местните медии – и в редиците на Сръбската прогресивна партия, коментира македонското електронно издание МКД.

Ана Бърнабич е с хомосексуална ориентация и не крие това.  Докато коалиционните партньори реагират поотделно на решението на Вучич, консервативната част от опозицията обвинява новия държавен глава, че се е поддал пред натиска и влиянието на Вашингтон, и твърди, че Бърнабич не е негов избор, а решение, наложено от Запада. Сръбските медии пишат, че шестте депутати на „Единствена Сърбия“, част от управляващата коалиция, няма да гласуват за избора на Ана Бърнабич, която няма пълна подкрепа и сред партията на Вучич.

„В партията е пълен хаос. Това решение за мнозина е изненада. Тежко е, че всички наши депутати ще вдигнат ръка за Бърнабич“, цитира белградското издание Blic източник от рециците на СПП. Лидерът на Социалистическата партия на Сърбия (СПС), вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, който бе споменаван като един от кандидатите за премиерския пост, заяви, че „уважава предложението на президента на Сърбия“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране