06.07.2015 | 0:05
Вадят кредитните милионери в КТБ
Отвориха централния архив на фалираната банка

Кредитните милионери от КТБ лъсват до часове, като това може да стане още утре.  Очаква се във вторник парламентарната комисия за разследване на фалита на банката да публикува своя доклад, който отразява двумесечната работа на разследващото звено.

В петък промените в Закона за кредитните институции за отпадането на банковата тайна за кредитите и влоговете на физически и юридически лица две години преди обявяване на банката в несъстоятелност бяха обнародвани. Анкетната комисия спря да функционира още преди месец, но изчакваше влизането в сила на тези законови поправки, за да стане публична цялата информация за източването на КТБ.

Докладът описва цялата схема на действие на банката и участниците в нея в близо 200 страници, като са приложени и множество документи, които комисията е получила от различни институции в хода на работа.

От документите трябва да стане ясен и механизмът, по който бившият премиер Иван Костов например е трансформирал договора си за депозит с преференциална лихва в обикновен след поставянето на банката под специален надзор. Така на хартия парите му са се водели на влог по стандартни условия и Командира е получил правото сумите да му бъдат възстановени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От доклада трябва да стане ясно колко подобни врътки са извършени в затворения трезор и на чие име са се водели тези преференциални депозити.

Междувременно от публичните отчети на синдиците в КТБ стана ясно, че миналата седмица са изпратили в Народното събрание списък с най-големите  кредитополучатели на фалирания трезор. Тези данни също се очаква да бъдат поместени в доклада на парламентарната комисия, която разследва фалита на банката.

От отчета на Росен Ангелчев и Лазар Илиев е видно още, че миналата седмица е бил отворен и централния архив на КТБ. Причината за това е проверка на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, която също разследва трезора. Заради това са направени копия на всички документи, които се съхраняват в централния архив на банката.

В седмичния отчет на синдиците е записано още, че за времето от 29 юни до 3 юли са атакували в съда 7 прихващания на две фирми с искане да бъдат обявени за недействителни. В отчета им обаче не се посочва на каква стойност са те. Преди две седмици синдиците внесоха в съда и друго искане за разваляне на 7 прихващания в КТБ на обща стойност 31 млн. лв.

Депозираният пред съда иск за обезсилване на това прихващане е рекорден. Досега синдиците са пуснали молби за анулиране на 60 заменени кредита срещу влог, но сумите по тези контракти са далеч по-ниски. Преди това най-голямата сума, която Ангелчев и Илиев оспорваха в съда, беше 13 млн. лв., която бе натрупана от 16 прихващания, извършени след затварянето на КТБ. Миналата седмица пък Софийският апелативен съд реши начална дата на неплатежоспособността на КТБ да е 20 юни 2014 година, а не 6 ноември м.г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране