23.05.2018 | 17:06
Валери Симеонов: Хазартните босове няма да имат интерес от пране на пари при налагане на 30 % такса от оборота

Кои излязоха срещу моите предложения за забрана на рекламата на хазартни игри-КРИБ, АБРО и БФС. Очевидно футболните шефове са зависими от залаганията и печелят много пари. За клубовете остават трохи. Ще предложа 30 на сто такса върху оборотите от хазарт. Тогава ще стане неизгодно прането на пари, което става и чрез игрални зали и казина. Опозицията срещу предложенията за ограничаването на хазарта ще е ожесточена. Постигнахме принципна договорка с ГЕРБ и БСП предложенията да минат, но не се знае зали някой няма да се огъне и отстъпи.

ВКЛЮЧИТЕЛНО И КЪМ МЕН БЯХА НАСОЧЕНИ НАМЕЦИ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ.

Това заявява вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за бизнес списанието „Бизнес Клуб“. Според него е логично КРИБ И АБРО да са първите противопоставили се, защото собственици на хазартни оператори са членове на КРИБ, а големите телевизии ще загубят много приходи от реклами. Лотариите с търкане на билетчета са основни рекламодатели. Странно малко според Валери Симеонов е заетата бърза позиция от Българския футболен съюз.

„Но защо Българския футболен съюз. Там навява на едни съмнения, че има предварително уредени мачове, от които букмейкърите, респективно собствениците на клубове и ръководството на БФС печели добри пари. Аз друго обяснение нямам, защото спортните клубове нищо не печелят. Практически трохите, които им подхвърлят хазартните фирми „Ню гейм“ и „Евробет“ съставляват между 3 и 3.5 % от годишните разходи на спортните клубове. Това е повече от подигравка и е ясно, че се прави само, за да се симулира подпомагане на спорта. Нищо общо с това, което прави Българския спортен тотализатор (държавния хазарт) -от всички приходи превежда 18 % за развитието на спорта в България“, казва Валери Симеонов .

Отсега мога да предвидя, че ще започнат последователни верижни декларации на спортни клубове под натиска на техните шефове(дискусиите на законодателно ниво предстоят в НС), което няма да означава нищо друго освен това, че във футбола у нас се върти огромна корупция. Очаквам обаче съпротива и по друга линия. С този законопроект НФСБ и подкрепящите колеги от другите групи в НС се изправяме срещу 3 милиарда годишни приходи за м.г. Тези 3 милиарда, част от тях, е твърде възможно да бъдат пренасочени за променяне на становището на отделни депутати, а защо не и на парламентарни групи.

Днес до медии беше разпространено подробно становище на КРИБ, според, което предложенията за забрана на рекламата на хазартни игри са несъстоятелни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране