03.02.2018 | 0:08
Валери Симеонов изяде хляба
Лъвското сърце

Водеща, Bulgaria on Air: Дайте сега да ни кажете, следите ли пък сагата за тези лъвчета, които ще заминат за Холандия. Протести наблюдавахме и по тази тема. Следите ли случая?

Валери Симеонов, вицепремиер по икономиката и демографията: Ох, ко да ви кажа, напоследък нещо много олекна политическият, или как да кажа, общественият живот и проблематика на България. С това ли трябва да се занимаваме – две полу… две…

В-ща: Очевидно премиерът Борисов се занимава с този проблем.

ВС: За мене не е негова работа да се занимава, но той, като го гледам, е готов навсякъде да откликне. Може би такъв му е манталитетът. За мене е унизително да се занимаваме с такива глупотевини от сутрин до вечер.

Водещ: Греши ли премиерът в това, че… доста често се съгласява с мнението на масите и сменя позицията си в интерес на това да има мир и разбирателство?

ВС: Този голям човек има голямо сърце, което иска да откликне на всеки според мен. Такъв му е темпераментът.

В-щ: Чисто политически – правилно ли е това?

ВС: Не мога да преценя. Сега, аз мога да отговарям за НФСБ и за неговите политически решения. Сега да коментирам дали трябваше да се занимава с лъвчетата или не – добре, намерил е някакво решение, което предизвиква пък обратна реакция. Добре, защо на тия лъвчета, дето са родени в България и гледани в България, трябва да излизат извън България. Това е дребнотемие за мен. Това не са тежките, сериозните въпроси на ежедневието. В никой случай!

В-ща: Питаме ви неслучайно за поведението на премиера Борисов в това отношение, защото вие влязохте в размяна на словесни реплики по време на обсъждането на това решение по отношение на Банско. И тогава казахте, че Борисов едва ли не се страхува (от това) да излязат трима души на Орлов мост и да го блокират. Затова питаме.

ВС: Банско е една от тежките теми на България. Не защото е Банско, а защото е икономика, защото е свързано с много приходи. Там трябва да се даде възможност на тези хора, които са си дали парите да пътуват 30 лв., 50 лв., 40 лв. са дали за карта за деня, да не висят по 3 часа, за да стигнат до горе, защото втори път няма да дойдат. Това е въпрос за визитна картичка за България. Не може да говорим за развитие на туризма – и в Банско като говеда да се тъпчат на едни опашки. Това е съвсем различно от лъвчетата.

В-ща: Въпросът е дали премиерът Борисов по някакъв начин вече се страхува от масите, които се наблюдават на улицата, и дали дава заден по някои проблеми, по които като премиер може би не би трябвало да взима отношение.

ВС: Клюкарско ще бъде аз да давам оценка. Все пак ние сме, ъъъъ…

В-ща: Коалиционни партньори.

ВС: …В коалиционни отношения. Не мога аз да правя оценка на министър-председателя. Това е негово право. Както реши, така постъпва.

В-щ: Не правете оценка, обаче айде да говорим за друга важна със сигурност тема.

ВС: Определено смятам, че въпросът е сериозен, тежък и не трябва да се отлага. И поради това влязохме в някакви леки, така, противоречия преди Нова година. Даже да не кажа – сериозни! Но, слава Богу, постигнахме консенсус. Това е хубавото на тая коалиция, че много се противопоставяме един на друг, много се караме – но! – вършим работа.

В-щ: А така!

ВС: И затова изяждаме хляба на опозицията!

В-щ: Същото нещо като с Истанбулската конвенция – и там имате коренно противоположни мнения. След като правителството отложи ратифицирането на документа, им благодарихте.

ВС: Не, аз не съм благодарил! Не ме вкарвайте в тази тема. Това е другата тема като лъвчетата, разбирате ли?!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране