13.04.2018 | 11:14
Валери Симеонов предлага частична отмяна на пълната забрана за пушене
Той подчерта, че е яростен противник на пушенето, но сега забраните не се спазвали и се пушело дори в парламента

НФСБ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, т.е да се възстанови частично стария режим. Това каза пред БНТ вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов. Той подчерта, че е яростен противник на пушенето, но сега забраните не се спазвали и се пушело дори в парламента. Симеонов заяви, че не разбира смисъла да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене. „Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнеса, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите“, каза Симеонов.

Законопроектът ще бъде представен в парламента след обсъждания в групата на ОП и с ГЕРБ. Ще остане забраната за пушене на определени обществени места като театри, зали и така нататък.

Вицепремиерът заяви още, че се предвижда отделна такса за апартхотелите по Закона за местните данъци и такси, която трябва да се плаща от всеки собственик на апартамент в курорт, а размерът й ще зависи от типа курорт. Третият законопроект, подготвен от НФСБ, чийто лидер е Валери Симеонов, е свързан с прецизно уточняване на понятието „преместваем обект“ и с изискванията към него.
Предвиждат се промени и в Закона за хазарта, сред които и премахване на оповестяването на игрите и спечелите печалби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране