09.10.2017 | 20:14
Валери Симеонов ще иска спиране на европарите за телевизии и радиа
Единствено БНР защити журналистите си, bTV, Нова тв и БНТ отказаха официален коментар

След 24-часовия ултиматум на Валери Симеонов срещу Нова тв, bTV, БНТ и БНР да му се извинят, вицепремиерът съобщи, че ще ги съди, и обмисля законодателни промени. Той обяви пред „България он ер“, че ще предложи промени, за да има по-голяма яснота около собствеността на медиите и че тя трябва да се обявява до физическо лице. Закани се и да повдигне пред премиера Борисов темата за „спонсорирането“ на големите телевизии от държавата. „Крайно време вече е да се въведе законово изискване по отношение на собствеността на медиите. Това ще го предложа, дано да мине през Народното събрание. Второто нещо, което също сериозно смятам да предложа на обсъждане в МС лично с г-н Борисов, е по отношение на спонсорирането – става въпрос за едни доста милиони, които вървят към тези две телевизии (bTV и Нова тв) и по този начин те се явяват до голяма степен спонсорирани от държавата“, заяви Симеонов.

Под „спонсориране“ Симеонов явно разбира начина, по който електронните медии получават евросредства. Те не се явяват на конкурси, а получават еврофинансиране според личното усмотрение на съответния министър, който ръководи европрограма. През пролетта на м.г. кабинетът „Борисов 2“ обяви, че налага мораториум на договорите за директно купуване без обществена поръчка на ефирно време в радиа и телевизии за информационни кампании по европроекти. Мораториумът трябваше да действа до провеждане на широка дискусия и докато не се изчистят съмненията, че с европари властта си купува медийно спокойствие. В последните два месеца преди разпускането на кабинета обаче различни министерства сключиха без конкурс договори с електронни медии за над 2 млн. лева.

Симеонов обяви още, че ще съди четирите медии, тъй като са извадили думите му от петъчната му изява в Нова тв извън контекста. „Ще се отива на съд, няма как. Дадох 24 часа, най-вече на БНТ и БНР, защото не е редно един вицепремиер да съди държавната телевизия и радио. Не мисля, че е уместно натрапването на думата ултиматум, трябва да се приеме като жест на добра воля, да дам възможност на тези медии да се извинят и да се спести ходенето по адвокати и съдилища“, заяви той пред Би Ай Ти. И се оплака, че му се вменява „престъпление от тези четири медии, а те излъгаха“. „Провинението“ на четирите медии е информация, че заедно с депутата Антон Тодоров е заплашил журналиста от Нова тв Виктор Николаев. Според Симеонов журналистическата етика е била нарушена, „за да се покаже един злодей“. И се оплака, че след започването на скандала медиите наложили ембарго върху личността му и нито една от националните телевизии не го е потърсила за коментар. Симеонов заяви, че миналия петък след предаването си поговорил съвсем нормално с Николаев и останалите от екипа. По обяд, когато в социалните мрежи и информационните сайтове се надигна вълна от възмущение, се обадил по телефона на Николаев да разбере какво се е случило. Симеонов твърди, че водещият не е имал претенции.

1 коментар

  1. Напомня ли Ви някой каза:

    Извинисе бе,извини се бе,извини се бе … .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране