11.12.2019 | 23:24
Вълка на Доган точи милиони от София през „Чистота Искър“
Съмнителни договори с външни фирми и фиктивни назначения констатира одитът от Столичната община

Румен Гайтански-Вълка получава милиони левове от столичния бюджет през общинското дружество „Чистота Искър“. Както ДУМА вече писа, общинските съветници от БСП сигнализираха за нередности при управлението на звеното, което отговаря за почистването на „Люлин“, „Красно село“ и „Красна поляна“. Те предупредиха, че то превъзлага голяма част от дейността на частната фирма „Грийн партнърс“, собственост на Гайтански.

Бизнесменът работи основно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Вълка е изпратен и да източва бюджета на цялата община Кърджали.

Кметът Йорданка Фандъкова смени директора Юлиян Михайлов след вътрешен одит на Столичната община. Екипът на Мая Манолова от „Изправисе.бг“ е изпратил на „Медиапул“ доклада, който потвърждава, че „Грийн партнърс“ се е облажила от договори за техника, от която общинското дружество реално няма нужда. Документацията разкрива, че при сключването на договори с частници не са спазвани законовите изисквания, има съмнения за конфликт на интереси. В „Чистота Искър“ са извършвани плащания по неясна методика и за несвършена работа. Налице са счетоводни манипулации за прикриване на лошото финансово състояние на дружеството и документалното му изкарване на печалба, за да може шефът да вземе бонуси.

Договорът на „Чистота Искър“ за наем на техника с „Грийн партнърс“ е от 1 май 2017 г. Дружеството плаща освен за наетите машини и по 7,80 лева без ДДС на изминат километър. Не е конкретизирано дали се заплаща на пълен или празен курс. През ноември м.г. наетите от „Чистота“ снегорини са изминали 3276 км, въпреки че според синоптиците през този период не е валял сняг. Като подизпълнител частната фирма получава почти цялата сума, която общината дава на дружеството. По тази схема за 2017 и 2018 г. „Грийн партнърс“ е получила над 18 млн. лева. „Чистота Искър“ има договор за наем на техника и с „Пътища и съоръжения“. За превъзлагането на дейността трябва разрешение от местната администрация, но то липсва.

Три снегорина, купени в края на 2016 г., са бракувани през януари 2018 г., докато още са в гаранция. „Има съмнения за съставяне на документ с невярно съдържание и присвояване на въпросните снегорини. Голяма част от бракуваната техника е продадена на частни фирми на занижени цени или без оценка от лицензиран оценител“, се казва в доклада.

Тричленна комисия на дружеството избира по неясни правила доставчик на геосинтетични материали за депата за неопасни отпадъци в Суходол и Долни Богров. Материалът е купен от „Хидромат“ с фиктивна обществена поръчка, в резултат на което общината плаща с 1 113 691,42 лв. повече от предвиденото. 5 лица от частната фирма, сред които управителят й и шеф от нейно дъщерно дружество, са полагали лично материала, за което по граждански договори са получили над 298 000 лева. Двама от работниците, поставяли геотекстила, никога не са ходили в депата.

„Чистота Искър“ получава директно договори и от районната администрация във „Витоша“. Кмет на района е Теодор Петков от СДС. Съществува възможен конфликт на интереси, тъй като съпругата му Кристина Петкова е била зам.-директор на дружеството по време на управлението на Юлиян Михайлов. Един от договорите е за корекция на река Боянска за над 611 хил. лв. Проверяващите посочват, че той е „изготвен с много условности, които създават предпоставки за неизпълнение и злоупотреби“. Подизпълнител е „Инфинити нет“, собственикът Христо Цолов е служител на „Чистота Искър“. Фирмата получава пари за строително-ремонтни работи за 5 месеца, в които работата по проекта е официално спряна. Друга фирма на Цолов – „БСК-Билд“, също е подизпълнител на договор между „Чистота Искър“ и район „Витоша“ за укрепване на сградата на Народно читалище „Витоша“ в кв. „Павлово“.

95% от стойността на договорите за строителство на „Чистота Искър“ се превеждат на подизпълнители. Проверката показва, че ръководството на дружеството прибягва до манипулации, за да повиши финансовите си резултати.

На работа в „Чистота Искър“ са назначавани служители без нужната квалификация, а част от тях са и роднини. През юни 2017 г. е назначен служител-фантом, който никога не се е явявал на работа, но е получавал заплата, ваучерите му за храна взимал управителят Юлиян Михайлов. В дружеството са раздавани бонуси на служителите, без да е ясно на какво основание, а заплатата на определени работници е увеличавана по усмотрение на директора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране