13.06.2019 | 19:30
Васил Иванов се оплакваше, че му спрели разследване за Домусчиев, сега работи за него
Скандалният бизнесмен приветства журналиста със статус във "Фейсбук"
Васил Иванов, напуснал Нова телевизия преди две години с обвинения за „системна цензура“, се връща отново на работа като разследващ журналист, стана ясно тази сутрин. Той е бил поканен лично от новия собственик на медийната група Кирил Домусчиев, съобщиха от „Нова Броудкастинг Груп“.

Днес бизнесменът приветства журналиста със статус във Фейсбук:

„Васко, добре дошъл отново в Нова! Пожелавам ти още много силни разследвания и награди! Силната разследваща журналистика винаги ще бъде в програмите на Българската телевизия-Нова. Това е нашият дълг към обществото! Хора като Васко са рядкост и заслужават нашето уважение!“.

Когато напусна Нова през 2017 г. Иванов посочи „системната цензура“, налагана му от тогавашния шеф на новините Дарина Сарелска. Четири месеца след това Сарелска напусна медията. Тогава ставаше дума за разследване на Иванов срещу кмета на Неделино Стоян Беширов. Журналистът твърдеше, че предстои обществена поръчка за 1,5 милиона лева за ремонт на детска градина, но само „ще се удари една боя“ и парите ще потънат в нечий джоб.

По твърдения на Иванов обаче, имало и друг случай на спряно разследване – през същата 2017 г. журналистът споделя във Фейсбук, че е искал да работи по темата за приватизационния договор на братята Домусчиеви за Български морски флот. Тогава Валери Симеонов „хвърли новина, че Домусчиеви не изпълняват приватизационния договор, а вместо това само нарязват кораби“, пише Иванов:

„Това действително е новина. Аз съм наясно защо Нова тв не „видя новина“ в този случай и за обвързаностите по темата.

А познавайки отблизо кухнята и технологията на работа в Нова тв, зная кой е решил да „пропусне“ в новините, тази по всички стандарти на журналистиката НОВИНА. Това е Дарина Сарелска. Шефката на „Новини и актуални предавания“. Тя пряко и оперативно решава кое да се пуска и кое не по Нова. Както и за десетките новинарски сайтове, които са собственост на Нова, помещават се в сградата на Нова (в нюзрума), и които също дума не обелиха днес за тази новина.

Между другото преди година бях получил сигнал с документи за други бизнес действия на Домусчиеви, доста скандални, показах ѝ ги и ѝ казах, че смятам да направя разследване по темата. Тя мигновено отхвърли предложението ми, без да се консултира с никой друг. Нейно решение. Документите за отхвърленото от нея разследване са налични и събират прах. Да припомням ли, че преди 2-3 години половината правителство отиде с държавен хеликоптер до Разград да открива една трибуна на стадиона на Домусчиеви…“.

Назначаването на Васил Иванов бе обявено ден, след като стана ясно, че телевизията освобождава разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова. През есента той започва нов проект с журналистически разследвания в Нова. По него той работи с репортерката Тина Ивайлова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране