29.07.2015 | 11:22
Василев щял да си плати дълговете в Сърбия
Белградското издание Blic твърди, че до седмица ще започне погасяването на дължимите 20 млн. евро

Противоречивият банкер Цветан Василев ще плати натрупаните за ток и газ дългове на Завода за стъкло в Парачин с пари от чужбина, пише днес сръбският вестник Blic.

Генералният директор на завода Борислав Вукович е заявил, че до 3 август от сметки от чужбина ще започне изплащането на дъга на завода, който е около 20 млн. евро. Според Вукович компанията е подписала договор с електроразпределителното дружество ЕСП и със „Сърбиягаз” за плащане на дълга до 27 август.

„Договорено е най-късно до 3 август да започне плащането на дълговете за ток, а до 27 август да бъде върнат целият дълг за ток и газ. Същевременно трябва да подпишем договор за редовни доставки. Сметката на завода ще бъде деблокирана, когато бъде върнат целият дълг”, заявил Вукович.

Той е уточнил, че парите трябва да бъдат преведени от сметки от чужбина по сметката на завода най-късно до 3 август.

Задълженията на Василев към сръбските доставчици бе повод премиерът на страната Александър Вучич остро да го нападне преди десет дни. С нескрит гняв той критикува на пресконференция банкера Цветан Василев и заяви, че няма да позволи българският магнат да прибира пари в джоба си за сметка на държавата.

Тогава Blic написа, че Вучич директно предупредил Василев, че ако някой му разреши да не връща задълженията си към Сърбия, това означава, че някой му позволява да бъде богат, успешен и арогантен, а всички други са глупаци.

В публикацията се коментираше, че очевидно кранчето на чешмата, от която течеха привилегиите за Цветан Василев, се затваря, и той трябва да намери пари да плати своите дългове към Сърбия. Не било ясно обаче дали това вече ще бъде достатъчно.

Преди два дни и „Курир“ обърна внимание на Цветан Василев и написа, че „българският олигарх изнудва президента на Сърбия Томислав Николич.“ Според изданието има сериозни съмнения, че Василев, който е собственик на завода за стъкло в Парачин и който дължи 20 млн. евро за ток и газ, е дал 1,2 млн. динара (120 динара = 1 евро) на фондацията на Николич, за да получи политическа защита от него.

Междувременно руският белгиец Пиер Луврие се отказа да купува активи на избягалия от България банкер Цветан Василев. Сделката между живеещия в Москва бизнесмен и мажоритарния собственик на КТБ бе обявена в началото на годината като според дадената тогава информация бе за 1 евро. Срещу тази сума фирмата на Луврие LIC33 обяви, че става собственик на БТК плюс още четири големи компании у нас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране