15.02.2019 | 0:01
Въвеждат машинното гласуване след местните избори
Първоначалният проект на законопроекта предвиждаше машините да бъдат до 1000

Масово машинното гласуване да бъде въведено след местните избори през есетна на 2019 година. Това реши на извънредното си заседание правната комисия.

Припомняме, че по-рано Данаил Кирилов свика спешно заседание на правната комисия, на което предложи нови промени в текстове, които снощи вече бяха гласувани от членовете на комисията.  Новият текст предвижда още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

Предложението за отпадането на хартиените бюлетини изненадващо направиха от ДПС, а останалите в комисията го подкрепиха с изключение на БСП. Социалистите напуснаха заседанието още в началото в знак на протест, че се нарушава правилника за работа на парламента.

Първоначалният проект на законопроекта предвиждаше машините да бъдат до 1000. Гласувано беше още въвеждане на електронно експериментално гласуване от 31 март 2020, когато МВР е готова да гарантира сигурността на идентификацията на избирателя.

В пленарна зала от БСП остро критикуваха поведението на управляващите. Прекъсва се пленарно заседание, хвърлят се едни текстове, които не са обсъждани, възмути се секретарят на групата на социалистите Филип Попов.  От левицата поискаха дебатите по Изборния кодекс, които се превърнаха в истински хаос, да бъдат прекратени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране