02.08.2018 | 23:05
Възможно ли системата за електронни билети да струва, колкото две метростанции
Възможно ли е системата за електронни билети на град като София да струва 100 милиона лева? За сравнение, с тези средства могат да бъдат построени две метростанции с два километра тунели, или да бъдат закупени 190 немски съчленени автобуси на газ.

Вече над 15 години „от догодина“ чакаме да пътуваме с електронни билети. Системата е безспорно необходима, тъй като би трябвало да позволи най-накрая да се въведе тарифиране на време, поощряващо прекачванията. Но с годините цената не спря да расте: започнахме от 9 млн., минахме през 20 млн., според вече бившото ръководство на Център за градска мобилност подало оставка заради съмнения за корупция, до колосалните 100 млн. лв.

Новото ръководство на ЦГМ реши, че София се нуждае от 5 пъти по-скъпа система за таксуване. Избраната турска фирма в обединение с няколко български, ще трябва да постави валидатори, камери, броячи за пътници, хардуер и софтуер за градския транспорт на София. Тя има скромен международен опит, предимно в държави като Руанда, Камерун, Ирак и Косово, а основният ѝ български партньор – Tixi е фирма, регистрирана преди едва два месеца. Но, всичко е точно…

Най-важният въпрос е за какво ще дадем тези пари? Две трети от стоте милиона ще отидат за поставянето на 4300 HD камери в превозните средства – мярка, нямаща нищо общо с тарифната политика или подобряването на градския транспорт. Камерите не са необходими за тикет системата, освен ако не бъде обяснено какво отношение имат те към нея. Затова призоваваме директора на ЦГМ, Христиан Петров, да обясни публично:

1) Каква е целта на тези камери за над 60 млн. и с какво те помагат на тарифирането?

2) Защо, ако е толкова важно да има камери в превозните средства, монтираните такива в дарените ни от Базел трамваи бяха премахнати, а тези в новите ни превозни средства не се ползват?

Съмненията ни се трупат, че целта не е да се реши отдавнашен и сериозен проблем, а се търсят схеми някой да „усвои“ едни пари. Ако това е начинът, по който Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova и ресорният заместник Евгени Крусев (Транспорт за София) смятат да „реформират и подобряват“ билетната система на градския транспорт, може би е по-добре да си останем с хартиения билет и да изчакаме по-отговорни управленци зад кормилото на града. 15 години чакахме, можем да почакаме още малко.

 

СпасиСофия

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране