01.05.2016 | 10:17
Великден, Ден на труда или 140 години от Априлската епопея?
На 1 май тази година българите имат троен повод за празник

На 1 май тази година българите имат троен повод за празник. Днес едновременно се отбелязва най-големият празник за всички християни – Великден, Ден на труда и 140 години от Априлската епопея.

Според християнската религия възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние, което определи тазгодишното му отбелязване на 1 май.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Не бива да се пропуска, че на 1 май (по нов стил, 20 април по стар стил) се отбелязват и 140 години от избухването на Априлското въстание. То е потушено с много кръв, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България.

Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за „предприятието“ обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието, чието име на предател е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на „мирната рая“. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт.

И тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция се организират тържества и възстановки на събитията от преди 140 години.

На 1 май голяма част от света отбелязва и Деня на труда и на международната работническа солидарност. У нас денят е сред официалните празници и дори след падането на комунистическия режим през 1989 година продължава да е неработен. Държавната власт обаче отказва да се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма. За сметка на това обаче от БСП спретват всяка година традиционен митинг.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране