28.04.2016 | 8:29
Велики четвъртък е!
Боядисването на яйцата за Великден може да започне

Настъпи един от най-важните дени от Страстната седмица – Велики четвъртък. Според традицията днес се боядисват яйцата за големия християнски празник Великден.

С първото яйце, което задължително е червено, се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното.

На Велики четвъртък Христос преди вечерята измил  краката на апостолите и се причастил.  На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Велики, днес в катедралния храм „Св. Александър Невски“ след Василиевата света литургия ще се извърши именно „Умовения ног“ – Умиване на нозете на апостолите“ с умиване нозете на 12 деца от Първо помощно училище „Проф. дпн Г. Ангушев“.

Чрез този акт Господ Иисус Христос напомня на апостолите и на всички християни да подражават на своя Господ и по Неговия пример да бъдат смирени, кротки и търпеливи. Да бъдат винаги в помощ на другите, а не да се изтъкват и да мислят, че трябва хората да им служат. Напомня се на всички, че трябва да бъдат добрият Христов пример сред хората.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране