Зареждане

Напишете

ПОЛИТИКА

Великите успехи на ГЕРБ – средната заплата е 521 лв.

share

Анализ на ИПИ на отворените данни на Агенцията по заетостта показва, че средната брутна заплата по свободните в момента работни места в бюрата по труда възлиза на 669 лв. за 8-часов работен ден. Това означава, че след удръжките на данъци и осигуровки, нето средно предлагат 521 лв.

След много фанфари за икономическия растеж и не знам си какви успехи на управляващите, ето това е крайният резултат. При това данните са съвсем официални – от държавна институция, контролирана от самите управляващи. Т.е. не е изключено и с цел пропаганда, дори да са завишени.

Столицата продължава да концентрира огромна част от свободните работни места както по принцип (26,5% от всички), така и по отношение на обявите, предлагащи високо възнаграждение. Тук са едва 18% от работните места за минимално заплащане и 51% от тези предлагащи над 1000 лв. Повече от половината от обявите в столицата са за над 750 лв. брутно заплащане.

В същото време управниците се хвалят, че средната заплата била над 900 лв. Това очевидно се дължи на раздуването на заплатите на няколко хиляди висши чиновници, шуро-баджанаци и всякакви връзкари. Припомняме, че наскоро бяха вдигнати възнагражденията на политическите кабинети и например бутафорна длъжност като „парламентарен секретар“, вече е с основна заплата над 3500 лв. Отгоре има всякакви екстри и добавки, накрая може да вземе и над 5000.

Един герберски чиновник с 5000 „оправя“ заплатите като „средно изчисление“ на 7 сиромаси с минимална. Общо всички заедно взимат към 8000, т.е. „средно“ заплатата става 1000 лв. После Бойко се изтапанва отпред и реди цифри за благоденствието на народа.

Добри Божилов

бутон за социални мрежи

Етикети:

3 Comments

 1. А премиерският „фризьор“ със 7000 лв. закръгля средните заплати на 10 минимални.

  Отговор
 2. Един герберски чиновник с 5000 „оправя“ заплатите като „средно изчисление“ на 7 сиромаси с минимална.

  Отговор
 3. Диана 12.11.2017

  А пък някой му вярва на тоя празнодумец. По-смешното е, че сам не си вярва.

  Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.