03.12.2019 | 1:01
Вероятен е конфликт между Бисер Петков и Горанов, който съветва Борисов в този кабинет
Финансовият министър е ключовата фигура, с която всички министри трябва да се съобразяват

Който се нагърби със социалното министерство, приключва мандата много уморен. Това е много тежък ресор. Социалната система винаги е била недофинансирана, като вина за това има и източването на средства. По принцип социален и здравен министър са доста ветровити позиции, заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ политологът доц. Стойчо Стойчев по повод поисканата от премиера Бойко Борисов и подадена оставка от социалния министър Бисер Петков.

„Явно между двамата се е натрупало напрежение. Всички казват, че Бисер Петков е много кадърен човек, но работата в Министерския съвет е преди всичко колегиална. Най-вероятно е имало някакъв чисто професионален конфликт между Владислав Горанов, който за мен съветва Бойко Борисов в този кабинет, и Бисер Петков, което е довело до оставката на последния. Финансовият министър е ключовата фигура, с която всички останали министри трябва да се съобразяват и да работят добре, за да могат да реализират политиките си. Социалният министър трябва да бъде в много добри отношения с финансовия, за да получава средства за недофинансирания сектор. Социалният министър трябва да бъде екипен играч. За мен Деница Сачева ще е адекватен заместник на Бисер Петков“, прогнозира политологът.

„Бойко Борисов е показал, че няма незаменими хора. Министрите са поставени на тези постове, за да изпълняват определени политики. Министрите управляват от името на Бойко Борисов и трябва да се съобразяват с неговите виждания. Той носи цялата отговорност. Когато хората гласуват за ГЕРБ, те гласуват за Бойко Борисов, а не за някой министър на ГЕРБ. Когато има някакво недоволство, никой не ходи да протестира пред централата на ГЕРБ, а протестира пред Министерския съвет и търси среща с Бойко Борисов“, коментира още Стойчо Стойчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране