15.05.2018 | 10:36
Версия: Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина

Вероятно е алпинистът Боян Петров да е пропаднал в пукнатина в ледник, който се намира в подножието на върха. Такава версия изказаха Кирил Петков, който участва в спасителната операция и журналистът Петър Атанасов.

Петков обясни, че днес времето се е влошило сериозно – има мъгла около цялата планина, вали сняг и няма видимост. Това наложило групата от шерпи, които пренощуваха в лагер 3, вместо да атакува върха, да се върне надолу.

По думите на Петков същинската мисия по издирването ще бъде на слизане, където са набелязани няколко точки около лагерите 1 и 2. „Ако и там няма следи, трагедията вероятно е станала между кемп 3 и върха, където има пропасти, покрити със сняг“, поясни Петков и каза, че се в зависимост от резултатите мисията по издирването на Боян може днес да бъде прекратена. Мнението на шерпите е, че пукнатините в последната отсечка по изкачването могат да костват човешки живот и по думите на Петков спасителите вече издирват само тяло.

Петър Атанасов застъпи същата теза – най-вероятно нещастие се е случило над лагер 3. „Защото той е бил видян за последен път от двамата италиански алпинисти на 3 май малко над лагер 3, изкачвайки се бавно към върха. В този район има много дълбоки пукнатини в ледника“, поясни Атанасов и допълни, че тези пукнатини достигат десетки метри.

„Това е бич за алпинистите. Много често те са покрити с навят сняг. Тук е въпрос на шанс да оцелееш. Едно от условията е да имаш партньор, другият е да се заклиниш – нещо, което се е случвало на Боян при други мисии. Но тук очевидно става дума за непреодолимо препятствие“, обясни Атанасов.

По думите му това, че Боян Петров е оставил сателитния си телефон не е нелогично и необяснимо. „Той никога не е носил със себе си телефона. Боян винаги е съобщавал за евентуалния си успех, когато е слизал в базовия лагер. Става въпрос за пестене на килограми“, каза Атанасов и допълни, че стилът на изкачване на Петров е „лек, спортен“. Телефонът тежи 300-400 гр., което е значителна тежест на тази височина, каза още той.

По отношение на открития инсулин той смята, че това са запаси, които Боян умишлено е оставил, отново за пестене на тежест. Животоспасяващите количества инсулин той винаги носил в себе си под якето, за да не замръзне.

Днес е последният ден, в който китайската страна провежда спасителната акция в Хималаите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране