19.04.2018 | 0:01
Вертолетът на Ципрас застрашен от турски самолети
ЕС публикува критичен доклад за напредъка на Анкара по пътя към ЕС

По време на завръщането на гръцкия премиер Алексис Ципрас от остров Ро до Родос, два турски изтребителя са прелетели на около 6-7 километра от хеликоптера му, докато от турската командна кула са поискали от пилота да напусне, както те са казали, турското въздушно пространство. Той е игнорирал командата и е информирал министър-председателя и началника на Генералния щаб, които са били на борда, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Хеликоптерът Chinook не е променил курса си, пише изданието, и пилотите не са отговорили на турската провокация. Но малко по-късно турските ВВС са подновили провокативното си поведение с двойка F-16, вдигнати от военновъздушната база Даламан, които постоянно са пробвали да навлизат в гръцкото въздушно пространство.

Гръцките ВВС са отговорили, като са изпратили двойка свои изтребители, които да засекат турските F-16.
Гърция и Турция са в нестабилен период. Тази позиция изрази гръцкият премиер Алексис Циприс, информира АП. По време на посещение на малкия остров Кастелоризо в Егейско море, където присъства на откриването на завод за обезсоляване на вода, Ципрас подчерта, че Гърция няма да преговаря за нито една част от територията си.

Междувременно ЕС критикува начина, по който Турция работи за спечелването на членство в съюза. В доклада на Еврокомсията за напредъка на Анкара по пътя към ЕС се казва, че Европа „не е убедена в добрите съседски взаимоотношения“ на страната.

Дипломатическият ръководител на ЕС Федерика Могерини заяви, че няма никакъв шанс към този момент да се отвори нова глава в преговорите с Турция. „Турция е страна кандидат, важен партньор за ЕС и ключов играч, но все още не е време да отворим следващата глава от преговорите“, допълни тя. Европейската комисия не желае да разбере трудностите на периода, през който Турция преминава, и поставя „нечестните интереси“ на някои страни пред принципи като върховенството на закона. Това се казва в много остра позиция на външното министерство на Турция по повод доклада.

Външното ведомство е категорично, че Европейската комисия не може да бъде обективна и балансирана. Според ведомството отсъствието на споменаване на заплахата от движението на Фетхуллах Гюлен е ключов недостатък на документа. В изявлението на институцията е записано още, че в доклада се съдържат „неоснователни обвинения“, които са неприемливи.

Но в същото време съд в град Измир призна 67-годишния турски певец Суави за виновен в уронване на престижа на държавния глава. „Довчера Ердоган и ислямският проповедник Фетуллах Гюлен бяха първи приятели, а сега са смъртни врагове.“ Тази реплика стана причина той да бъде осъден на 11 месеца и 20 дни затвор. Освен това певецът бе глобен с 14 000 турски лири.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране