15.05.2018 | 19:27
Ветко Арабаджиев на прокурор заради частна пречиствателна станция в Елените

Собственикът на частната пречиствателна станция във ваканционно селище Елените Ветко Арабаджиев е предаден на прокуратурата, защото от години е събирал неправомерно такси от хотелиерите. Новината съобщи онлайн изданието „Флагман“. Фирмата не е имала разрешение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), нито съоръжението е работило качествено, стана ясно при посещението на министъра на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг и Равда днес.

Министърът на туризма не назова поименно собственика на Елените, но е известно, че той е Арабаджиев.

Ангелкова посочи, че на компанията-собственик на т. нар. ПСОВ (Пречиствателната станция за отпадни води) са наложени над 7 млн. лева глоби, които до този момент не са платени и ще бъдат изискани от длъжника чрез публичен съдебен изпълнител. „Неправомерно от години са събирали пари на хотелиерите във ваканционното селище. Част от собствениците на по-големите комплекси са изградили собствени пречиствателни станции и не използват капацитета на частната, но другите са включени към нея и са заплащали сериозни такси. Вече сме подали сигнал в прокуратурата“, заяви Ангелкова.

Министърът на туризма отбеляза, че от приватизацията на ваканционното селище през 2002 г. до момента не са правени сериозни инвестиции. Добрата новина е, че няма опасност за туристите, защото плажът и морската вода са чисти – доказват го пробите на Районната здравна инспекция-Бургас, стана ясно от изявлението на министъра на туризма.

Директорът на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова допълни, че последната наложена санкция е 600 000 лева, обжалвана е от фирмата, но делото е загубено и на двете инстанции и санкцията сега ще трябва да се плати.

Ангелкова заяви, че са предприети спешни мерки за разрешаването на този проблем и благодари на община Несебър – „че пое проблема присърце и веднага отредиха терен за нова пречиствателна станция. Задвижваме процедурите и се надявам до две години да изградим нова пречиствателна станция“.

Ветко Арабаджиев приватизира комплекса през 2002 г. чрез РМД „Елените инвест“. В първите години той и официално бе част от управлението му, но впоследствие собствеността бе разпределена между офшорки. Последният номинален собственик е регистриран на Вирджинските острови. Към днешна дата от делото на „Виктория туристик“ АД в Търговския регистър става ясно, че фирмата има наложени два запора от Търговска банка „Д“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране