14.02.2020 | 13:05
Вежди Рашидов лично договорил ислямската изложба в Лувъра
Сега депутатът от ГЕРБ се разграничи от нея, а вината бива прехвърляна на Боил Банов

Оказа се, че Вежди Рашидов по време на своя мандат е договорил с Лувъра скандално провалената изложба в Ислямския отдел на музея, макар да се възмущаваше срещу нея по медиите тези дни. Този факт дори е упоменат на сайта на Министерство на културата от съответната година,, пише „Сега“.

Това стана ясно от парламентарната комисия за култура, където настоящият министър Боил Банов бе поканен да отговаря на въпроси – от участието ни във Венецианското биенале, през отложения балетен конкурс във Варна, до отменената изложба в Лувъра. Изненадващо на тази среща не дойде председателят на комисията Рашидов, който напоследък все по-често критикува публично различни аспекти в дейността на министерството. Той се появи на заседанието чак след като приемникът му си тръгна.

На въпроси на опозицията Банов отговори, че изложбата е договорена с Лувъра през 2012 г., и отново е предоговорена през 2016 г. при следните условия – изкуство от ислямския период в България, което да бъде изложено в Ислямския отдел на Лувъра. Тя е планирана като част от трите български изложби във френския музей, две от които вече успешно преминаха – „Епопеята на тракийските царе“ (2015) и „Първото българско царство“ (2018).

Министър и през 2012-а, и през 2016 г. беше Вежди Рашидов. На сайта на министерството и досега стои новина от 2014 г., озаглавена „Със Споразумението с Лувъра България влезе в световната история”. Там е описано как през още 2011 г. от „ръководството на Лувъра уверяват министър Рашидов, че оценяват българското културно наследство като уникално, и че три от общо осемте департамента на музея проявяват много голям интерес към България. Това са Департаментът за античността, Департаментът за византийско изкуство и източно християнство и Департаментът за ислямско изкуство”.

На 31 януари 2012 г. на официална церемония в Лувъра министър Рашидов и тогавашният президент на музея Анри Лоарет слагат подписите си под петгодишното споразумение за сътрудничество. В работната група е и тогавашният директор на НИМ Божидар Димитров. Според първоначалния план изложбата в Департамента за ислямско изкуство е трябвало да се състои втора по ред, по време на българското председателство на ЕС, но впоследствие редът бил разменен и през 2018-а в Лувъра гостуваха артефакти от Първото българско царство. „Който е подписвал тези договорености, той да обяснява. Аз, като министър, съм длъжен да ги спазвам” – прехвърли Банов топката в полето на своя предшественик.

„Изборът на периода XVI-XVIII век за изложбата сам подсказва, че освен ислямско изкуство, в частта типично българско изкуство се предполага да включим иконопис. Уведомили сме Лувъра, че най-интересните икони са в църковния музей и в манастири, тоест те принадлежат на Българската православна църква и Патриаршията много рядко, да не кажем почти никога, не дава икони за изложби”, разказа още Боил Банов.

Въпреки това от музея изпратили куратор, който дошъл, обиколил и изготвил списък с нещата, от които се интересува. От министерството изпратили официални писма до съответните институции, така както се подхожда за всяка една международна изложба. Отговорът на БПЦ бил категоричен – не благославя. (Впрочем през 2009 г. в църквата на замъка Венсан край Париж, в продължение на 3 месеца и половина бяха изложени уникати на православното изкуство, сред тях и 80 икони от Националната галерия и няколко музея.)

„Това е фактическата обстановка около тази изложба. Отношенията ни с Лувъра са чудесни и оттук-нататък преминаваме към разговори за нова изложба от други периоди. За щастие нашата държава има много история, много периоди, с които можем да се представим достойно. Всичко друго е една тежка спекулация”, приключи министърът и нареди договореностите с Лувъра да бъдат публикувани, за да спрат всички спекулации.

В края на отговорите си за отменената изложба министърът обяви, че предстои подписване не само на ново петгодишно споразумение с Лувъра, но и на същия тип договорености с Ермитажа и с музея „Гети“ в САЩ – в съвсем скоро време.

Около два часа по-късно, по време на обсъжданията на Закона за радиото и телевизията, вече появилият се Вежди Рашидов намери начин да каже: „Аз се опитах и България я вкарах в световния музей, защото е държава в държавата. Снощи проверих – хиляда човека влизат в зимния период в България туристи. И проверих в Лувъра – 30 000 на ден. И от вчера имам есемес, ще ви го кажа откровено: няма повече България в Лувъра”.

След края на заседанието бившият министър обясни пред „Сега” защо няма да има повече България във френския музей: „Ами няма да има… Имат си програма хората. До 2024 година всички зали са заети, това какво значи? Че имахме 10 години споразумение, то изтече догодина и оттам нататък нямаме споразумение. И едва ли ще имаме. То не може Лувъра само с България да работи, нали се сещате”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране