03.12.2017 | 20:27
Винаги готови да изчакаме общото решение
Единство, творчество, красота

Водещ, БНР: Още през януари ще влезе в дневния ред една важна тема, която предизвиква политическо противопоставяне в България, и това са икономическите санкции спрямо Русия – сегашните действия до 31 януари 2018 г., по какъв начин България ще постави тази тема предвид дискусията на политическо ниво у нас?

Лиляна Павлова, министър на европредседателството: България сме били винаги категорично ясни, че първо трябва да търсим, и това сме призовани и като председател на съвета, да търсим единното мнение на 28-те, защото знаете, решенията се вземат с мнозинство в тези случаи, а тук ни трябва всъщност пълен консенсус – всички държави за отмяната или не на санкциите. Нашето мнение, а и анализът чисто на национално ниво показва, че ние търпим щети и загуби за българската икономика и земеделието от този тип санкции. И в същия момент, когато пледираме за европейски ценности, ценности, свързани с правата и свободите на хората, суверенитета на държавите, върховенството на закона, трябва да сме единни в отстояването на тези ценности и затова много е тънък и балансът, който търсим… За нас е важна тема, важен е дебатът, за да се прецени коя е следващата стъпка и кое е най-добре за Европа, европейските граждани от една страна, но в името на…

БНР: Тоест правилно ли ви разбирах, че ние няма да имаме активно предложение по темата, а просто ще изчакаме какво дебатират останалите?

ЛП: Вижте, в общия европейски дневен ред ние имаме много ясно зададен дневен ред. В този дневен ред, разбира се, има място и тази тема и тя ще бъде разгледана, дебатирана в търсенето на решение.

БНР: По-рано споменахте за окончателното приемане на програмата. Депутатите в българския парламент ви дадоха доста ясен знак, че ще се стремят към единство по време на председателството, но и поискаха, депутатите поискаха министрите да ги информират редовно в парламентарните комисии за напредъка по реализацията на приоритетите по време на председателството. Как гледате на това?

ЛП: Аз, да, мога още веднъж да заявя първо своята благодарност за това, че българският парламент наистина и в името на девиза, който стои над нас, над хората в българския парламент, на нашия герб, това е и девизът на българското председателство, „Съединението прави силата“, надделя и надмогнахме тези вътрешни, бих казала, политически различия по някои тема. Това беше много важна стъпка, много важен знак и сигнал, който България дава, че можем да сме единни в името на каузата, която имаме пред нас. Подкрепата и решението на парламента, парламентът де факто подкрепи напълно приоритетите, които споменах. Даде, разбира се, своя принос и предложение как да, по кои теми как да отстояваме националния интерес и той ще бъде взет и взет вече окончателният вариант на приоритетите и позициите, които ние ще изразяваме. Оттук нататък предстои активна работа. Аз лично всеки месец правя отчет пред Комисията по европейските въпроси за напредъка. Моите колеги министри също са на разположение и оттук нататък ще даваме отчет по напредъка на председателството. (…)

БНР: Кога ще режем лентата на НДК, грубо казано?

ЛП: Мога с удовлетворение да споделя, че ремонтите са завършили, останали са само довършителните дейности и аз благодаря на министър Банов и ръководството на НДК и екипа на НДК, които положиха неимоверни, бих казала ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДЕНОНОЩНИ УСИЛИЯ, това за да бъде факт!

***

Послепис. На 3 декември ГЕРБ стана на 11 години и в специално обръщение към актива и избирателите обяви, че България става все по-добро място за живот. На 6 декември, Никулден, министърът на европредседателството става на възраст, непротивоконституционна за президентска кандидатура.

На партията честитим посредством съответната патерица, а с Лиляна всеки ден е празник, но за предстоящия рожден ден вълнението и напрежението в Сатурновата дупка и ретроградния Меркурий се усилват до екстремни честоти!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране