08.06.2018 | 11:57
Виц в парламента: Защо Марешки е против? Отказали му бензиностанция да зарежда самолетите

Втори ден продължават дебатите по двата проекта за модернизация на армията. Започнаха да се разказват притчи, поговорки и вицове от парламентарната трибуна. Мнозинството, заявило подкрепа на проектите, е повече от внушително – всички партии без Воля стоят зад модернизацията.

Последният виц по темата защо Веселин Марешки и Воля били против модернизацията на армията и покупката на нови самолети бе разказан от Юлиан Ангелов от Обединени патриоти.

Защото не му разрешили да сложи бензиностанция на Граф Игнатиево да зарежда самолетите, каза той и разсмя залата. Преди това и най-новата депутатка на Марешки – Елена Аксиева, повтори тезата на лидера си, че не можем да си позволим харча, и завърши с неумела редакция на поговорка: „На гол КРЪСТ чифте пищове“. Това провокира Ангелов да я посъветва да не се срамува да си го каже, както е – „тумбак“.

БСП ще подкрепи проектите, защото отговарят на условията, на които държи партията – да не се надхвърлят 2% разходи от БВП и поддръжката да се извършва от българската индустрия. Това подчерта соцлидерът Корнелия Нинова в контрареплика на нападките на Марешки, че социалистите се врътнали в последния момент. Това са провокации, отсече Нинова.

Отговориха му и от ГЕРБ. И в единия, и в другия случай са заложени параметри, които позволяват на българската индустрия да участва в поддръжката, изтъкна Владимир Тошев. И призова генералитета в най-скоро време да внесе и третия проект – за Военноморските сили. Не бива да се притесняваме, че сега не се приемат и трите, защото няколко месеца не са от значение. Тошев се надява до лятото и третият проект, за фрегатата, да стане факт до лятото. Разходите на годишна база са по-малко от половин процент от БВП, отхвърли той упреците, че модернизацията била скъп разход.

Трябва да се постъпи отговорно, защото след 10-12 г., когато приключи модернизацията, ГЕРБ, БСП и ОП пак ще носят отговорност, а тези, които сега казват, че средства не трябва да се дават, ще бъдат може би в историята на България, предрече депутатът от комисията по отбрана. Благодаря на колегите от БСП, че ние и те, и ОП държим българската икономика максимално да участва в производството, ремонта и поддръжката. Тези пари ще бъдат инвестиция, която ще донесе приходи, подчерта депутатът от ДПС.

На тези, които няма да ни подкрепят, ще им тежи на съвестта. Съпартиецът му Емил Христов пък изтъкна, че оглавяваната от него временна комисия върнала проекта към нормалното русло и актуализацията му била полезна. Той обаче, за разлика от колегата си, нападна БСП, че когато е в опозиция, е против модернизацията на армията. „Преди да се обединим, да се разграничим“, призова депутатът от ГЕРБ в отговор на шум от залата. Той призова офертите да не се класират на първо, второ и трето място, а само да се изтъкнат плюсовете и минусите им.

От ДПС също подкрепиха проектите за модернизация на армията. Джейхан Ибрямов изтъкна и ролята на финансовия министър Владислав Горанов, който отпуснал вместо 1,5 млрд. за нови изтребители на първия етап, сумата от 1,8 млрд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране