04.01.2017 | 13:42
Вижте фаворитите на Радев за министри
Богомил Бонев - следващият премиер на страната

Бъдещият служебен кабинет на Румен Радев е сред най-големите политически мистерии, които предизвикват всевъзможни коментари и догадки през последните седмици, пише „Галерия“. Още в навечерието на новата година се завъртяха имена на евентуални фаворити за различните постове. „Генерал Радев сам ще реши, изборът е негов – никой от нас дори и не си помисля да му се бърка в работата и да го натиска с имена. Освен това той бе избран като надпартиен президент“, коментира за „Галерия“ шефът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Повечето от експертите, на които ще заложи новият президент, вече са ясни. Румен Радев е поканил за министри хора с богат опит в държавната администрация, всеки от които е професионалист. Една от целите е и да има приемственост в работата на администрацията по ведомства, обясниха източниците ни.

Най-интересна безспорно е фигурата на служебния премиер. В момента има три изявени кандидатури и е много вероятно една от тях да заеме поста. Бившият председател на БАН академик Стефан Воденичаров, бившият вътрешен министър в кабинета „Костов“ Богомил Бонев и бившият военен министър Николай Цонев, който, ако не оглави служебния кабинет, сто на сто ще заеме поста в Министерството на отбраната. По време на първото правителство на Бойко Борисов Цонев беше брутално преследван политически и тогава оглави центристката партия с патриотично-либерални идеи „Нова алтернатива“. Има завършени три образования – висше военно артилерийско, счетоводство в УНСС и философия в Софийския университет. В Министерството на отбраната има нужда от голяма чистка – на възлови постове там са назначени изключително приближени на сегашния военен министър Николай Ненчев. Земеделецът от ямболското село Кукорово е сред най-скандалните и нелепи министри от втория кабинет на Бойко Борисов. На мястото на протежетата му ще бъдат назначени професионалисти, а не верни партийци, превърнали ведомството в място за разчистване на сметки, коментират служители в министерството. Николай Цонев е особено близък до генерал Румен Радев и това му дава предимство с едни гърди пред останалите конкуренти за поста на служебен премиер. В същото време близки до бъдещия президент са категорични, че той е останал с отлични впечатления от срещата си и с академик Воденичаров.

Особено важна ще е ролята на финансовия министър – за този пост упорито се спряга името на един от най-добрите бюджетари в държавата – Кирил Ананиев. Той е заместник на сегашния финансист номер 1 Владислав Горанов. Иначе биографията му е впечатляваща – започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., като преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи“ и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента Първанов (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

За ключовата роля на вътрешен министър упорито се говори, че Румен Радев ще заложи на уважаван експерт по национална сигурност. Едно от имената било това на бившия секретар на МВР професор Николай Радулов, а другото е отново на Богомил Бонев.

Още в предизборната кампания Румен Радев заяви, че за него много важен ресор е образованието. За поста на просветен министър някои вече побързаха да посочат Костадин Костадинов – общински съветник от Варна и директор на регионалния музей в Добрич, известен с патриотичните си позиции. Той издаде учебник по родинознание за деца от 1-ви до 4-ти клас, който придоби изключителна популярност. Костадинов е завършил балканистика и право.

Другото име, което може да изненада в тази сфера, е това на Цвета Кирилова. Бившата телевизионна водеща сега е председател на „Сдружение Азбукари“ и се прочу с т.нар. „Кърваво писмо до Местан“. Тя има хиляди последователи и симпатизанти в социалните мрежи, а нейният блог с патриотични текстове е изключително четен и популярен в САЩ, Германия, Обединеното кралство, Испания и други места. Кирилова обаче минаваше за особено близка до Бойко Борисов по време на първото му управление. И това до голяма степен компрометира кандидатурата й.

За външен министър засега има няколко имена – това са дипломатите Любомир Кючуков и Ради Найденов. Първият бе заместник във Външно в кабинета „Станишев“, а след това бе наш посланик в Лондон. Ради Найденов пък сега е амбасадор в Германия и има изключително реноме сред сънародниците ни там, както и сред колегите си в чужбина, а и в самото наше Външно министерство. Има още едно име – това на политолога професор Иво Христов, когото президентът много би искал да види в екипа си или като служебен министър, но при него проблем би било двойното му гражданство (виж повече за него в карето).

В здравеопазването най-сериозният кандидат е бившият здравен министър от кабинета „Костов“ д-р Илко Семерджиев.

Стоматологът се ползва с изключително реноме в здравните среди и е известен с изключителните си административни качества, заради което Радев държал на него, довериха запознати. За министър на културата кандидатите са повече, но сред най-сериозните е името на академик Пламен Карталов. Директорът на Софийската опера също е много добър администратор и това засега накланяло везните към него. За спортното министерство беше пуснато в обращение името на Весела Лечева. Бившата световна шампионка по стрелба обаче не се приема еднозначно заради многобройните петна в нейния бизнес и бизнеса на съпруга й Манол Велев, който е в кома от почти 10 години. На всичкото отгоре Лечева е силно обвързана партийно и това прави фаворит за поста Йордан Йовчев. Легендарният гимнастик ще се конкурира с двукратния олимпийски шампион по стрелба Таню Киряков.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Г-н Радев, нов бърдак със стари курви не става. Интересно защо не сложите в правителството хора от Атака, ВМРО, тези, които след изборите ще вземат властта. Не усещате ли, че сте сложен да удължите еврейското робствона Славяно-Българите, а не обратното. Защо предварително си показвате истинските, „либерални“ възгледи ? Мислители, че простотията на народа е все още толкова голяма, че няма да Ви тегли и на Вас шута?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране