18.01.2018 | 0:01
Вижте как в Благоевград се усвояват 13 млн. лв. с рушене на здрави плочки
Въпреки ниските температури плочките на площада вече са сменени, но дали с по-красиви и по-качествени?

Посред зима Община Благоевград започна да ремонтира центъра на града. Какво обаче налага прибързаното му обновяване при минусови температури, когато има риск ремонтът да излезе калпав, не се знае. Може би усвояването на едни 13 млн. лв. През миналата година заместник-кметът по строителство и сигурност инж. Янко Янков гръмко заяви пред медиите, че площад “Георги  Измирлиев- Македончето” ще бъде ремонтиран, тъй като над 30 години никой не го е правил. Звучи логично, но само за хората, които не са стъпвали от години в града. Независимо от достолепната си възраст площадът все още е красив и по-важното здрав.

Управата на града обаче навярно иска да се застрахова и започва да прави ремонт. Слава Богу, той не обхваща само мястото на кметството, а и околните улици.

„Ремонтът включва цялостно обновяване на площад “Георги  Измирлиев- Македончето”, който е изграден в годините 1985-1987 г.  и оттогава не е ремонтиран. Освен площадното, подплощадното пространство и фонтаните, подновено ще бъде и художественото осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен театър “Никола Вапцаров”, Регионална здравна инспекция, сградата на Американски университет в България и хотел “Ален мак”, обясни през миналата година заместник-кметът инж. Янков.

В рамките на проекта ще бъде реализирано още благоустрояване на ул. “Марица” в участъка от бул. “Св. Димитър Солунски” до ул. “Иван Михайлов“, като целта е да бъдат осигурени условия за безопасност на движението. Дължината на проектния участък е 635.24 л.м. Улица “Марица” е една от възловите улици в Благоевград, която свързва две от основните изходно-входни артерии на града в посока от и за гр. София, а по-конкретно бул. “Св. Димитър Солунски” и ул. “Иван Михайлов”, което създава значителна транспортна натовареност. Проектът предвижда изграждане на велосипедна алея, свързваща бул. “Св. Димитър Солунски”, ул. “Даме Груев”, бул. “Васил Левски”, бул. “Св.Св. Кирил и Методий” – до хотел “Ален мак” и от ул. “Марица” до ул. “Иван Михайлов”. Изграждането на велоалеи по основните градски булеварди и улици ще облекчи транспортния трафик, а от там ще се редуцират вредните емисии, отделяни в атмосферата, което заедно с изграждането на енергоспестяващо улично осветление ще създаде условия за подобряване на екологичната среда в централната част на града, обяснява надълго и нашироко инж. Янков.

За цялото това реновиране са отпуснати безвъзмездно 13 149 400.31 лв., като 11 176 990.26 лв. са дадени от Европа. 1 972 410.05 лв. са от Национално финансиране, а собственият приход е 28 103.81 лв.

Въпреки ниските температури плочките на площада вече са сменени, но дали с по-красиви и по-качествени? За съжаление новите изглеждат паянтови може би заради нескопосаното им поставяне. Фуги тук-там се виждат, а бубините – почти навсякъде. Според строители, най-доброто време за ремонт е не зимата, а пролетта и лятото. Иначе той ще е нетраен, което ще наложи харченето на още милиони. А дали това не е целта?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране