26.04.2015 | 16:14
Властите в Анкара привикаха посланика ни заради Арменския геноцид
Красимир Тулечки е подчертал, че декларацията на НС не е насочена срещу съвременна Турция
Красимир Тулечки

Посланикът на България в Турция Красимир Тулечки вчера е бил поканен на среща във външното министерство на южната ни съседка във връзка с решението на Народното събрание за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., съобщи пресцентърът на МВнР.

Турската страна е изложила своите виждания, свързани със събитията, станали повод за решението на българския парламент, както и за начина и последствията от неговото приемане.

В отговор посланик Тулечки е разяснил характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание, както и факта, че тя не е насочена срещу съвременна Република Турция, се посочва в официалното съобщение.

Припомняме, преди два дни Народното събрание стана арена на процедурни хватки и скандали при опитите на част от управляващите и ДПС да преместят назад в дневния ред точката, свързана с признаването на Арменския геноцид. Депутати станаха за минута мълчание в памет на стотиците хиляди жертви, при което Лютви Местан и хората му напуснаха залата.

След изненадваща поява на премиера Бойко Борисов в Народното събрание, текстът на декларацията, внесена от „Атака” беше коригиран и неудобната за Анкара дума „геноцид” (заради която Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу размахаха пръст даже на лидерите на САЩ, Русия и Германия – б.р.) беше сменена с различния по смисъл термин „масово изтребление”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране