14.05.2018 | 13:27
Властта се забърза за АЕЦ „Белене“

Правителството явно има намерение да пришпори проекта „Белене“, като до дни поиска от парламента строителството на централата да бъде извадено от фризера и предложи варианти за използването на вече платеното и доставено оборудване. Иначе готовност до края на годината да обявим процедура за стратегически инвеститор, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова вчера. Това стана в Сочи, където тя участва в десетото издание на международното изложение „Атомекспо“.

Там тя е поканила за участие в бъдещия търг за „Белене“ френската компания „Фраматом“, в която в началото на 2018 г. „Арева“ отдели ядрения си бизнес. Президентът й Бернар Фонтана обявил, че компанията му проявява интерес и следи развитието на проекта.

В края на миналата седмица Китайската държавна ядрена корпорация CNNC обяви за пореден път готовността си да участват в търг за ядрения проект. Петкова отново потвърди, че стремежът на правителството е да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта. В него вече са вложени 3 млрд. лв., платено е и е доставено оборудване, проектът е нотифициран от Европейската комисия, а площадката е лицензирана.
По думите й сред разглежданите варианти във възложения й от парламента доклад е и изграждане на АЕЦ „Белене“ по финансовия модел на унгарската АЕЦ „Пакш 2“, за която Русия отпуска по-голямата част от финансирането с одобрението на Брюксел. Заемът след това ще се връща от дейността на централата. В този модел обаче имало параметри, които се разминават с българската визия да няма държавна гаранция и договори за изкупуване на тока.

Китайците планират експанзия за износ на електроенергия към страните от ЕС и затова проявяват интерес към АЕЦ „Белене“, обяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски пред БТВ. Те ще използват техни реактори, които са доста по-евтини от руските. Очаквам те да изкупят нашето оборудване, но ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология, коментира още той.

Според Хиновски за пръв път в ядрената енергетика на България се появява инвеститор, с когото никой не е правил уговорки, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и очаквам скандали, прогнозира председателят на Българския енергиен форум.
Междувременно в Сочи генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг заяви, че до 2050 г. 25% от произвежданата електроенергия трябва да бъде от атомни централи, ако желаем да постигнем целите за намаляване на вредните емисии. Ризинг посочи, че за 5 години от 2014 до 2019 г. ще бъдат въведени в експлоатация 55 нови реактора и 55 гигавата електроенергия ще бъдат включени към мрежата. Това означава общо увеличаване на ядрената генерация към общото производство на електроенергия с 15%, заяви тя.

Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас електроенергия след евентуалното построяване на АЕЦ „Белене“. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов на среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК. Той уточни, че тази цена е два пъти повече, отколкото електроенергията, която се произвежда от възобновяеми енергийни източници в САЩ. Както е известно, Иван Иванов е член на ДСБ, партия, която не подкрепя проекта „Белене“.

Иванов допълни, че инвестициите в производството на ток от ядрените централи са много по-малко от инвестициите, които се правят в производството на електроенергия от възобновяеми източници. По думите му капацитетът на ядрените централи е намалял със 17 гигавата инсталирани мощности. Според него тази тенденция се дължи на същественото намаление на цените на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране