10.02.2019 | 7:56
Влязоха в сила новите правила за продажба на лекарства у нас
Всяка аптека ще трябва да работи със софтуер, проверяващ за фалшиви лекарства

Нови правила за продажба на лекарства са в сила от днес. Заради европейския регламент всяка аптека трябва да въведе специален софтуер, с който да проверява дали лекарствата не са фалшиви, пише на уебсайта си Bulgaria On Air.

През специален баркод системата ще проверява дали медикаментът е истински. Анализатори смятат, че така ще се спре и т. нар. паралелен износ на медикаменти. Браншът обаче алармира, че новите правила могат да оставят цели райони без фармацевтична грижа.

Фарматевтите са готови да направят ефективна стачка и 730 аптеки да спрат работа за един ден. Това съобщи председателят на националната аптечна камара Антон Вълев. Поне четири аптеки в малки населени места са затворили врати в последните седмици.

Това принуждава хора да пътуват по 60 километра, за да си купят лекарства. Фармацевтите настояват държавата да намери ресурси, за да им помогне да внедрят новите технологии. У нас няма изследвания за това какъв е процентът на фалшивите медикаменти в мрежата и какви щети са нанесли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране