21.04.2018 | 18:22
ВМРО избра скандален милионер от Македония за наш консул
Йордан (Орце) Камчев е най-богатият македонец, с капитал от 228 млн. евро
България е назначила Йордан (Орце) Камчев за свой почетен консул в Македония и очаква да бъде одобрен от македонското Министерство на външните работи, съобщи скопският сайт „Сакам да кажам“, като се позова на достоверен източник в министерството. Това съобщи журналистът Велизар Енчев, бивш депутат, дипломат и настоящ лидер на партия ”Българска пролет”

Кой е този македонец с българско самосъзнание, удостоен с такава висока чест – да е български почетен консул в Република Македония и на практика да е вторият български посланик? 

Според класацията на списание „Форбс“ за 2015 г. той е най-богатият македонец, с капитал от 228 млн. евро. 48-годишният бизнесмен е собственик на „Орка холдинг“, в който работят над 3000 души. Притежава и дялове в болницата „Аджъбадем Систина“, в „Стопанска банка – Битоля“, в най-големия селскостопански комбинат ЗИК Пелагония, в строителната компания „Бетон Щип“, в хотел „Ибис“ и в десетки други компании. С две думи – оправно момче!

Орце бе собственик и на медийната къща МПМ, която фалира и 400 журналисти бяха изхвърлени на улицата с неизплатени заплати. Интересното тук е, че МПМ бе най-сериозният донор на падналата от власт ВМРО-ДПМНЕ. На местните избори през 2013 г. медийната къща дари 253 000 евро на партията на тогавашния премиер Груевски. След като социалистът Зоран Заев дойде на власт през 2017 г., прокуратурата започна разследване за ролята на МПМ при манипулиране на изборите.

И сега да видим черешката на тортата, която трябва да взриви българското външно министерство, съгласило се точно такава персона да е почетен български консул в Македония. Камчев отдавна е клиент на македонската прокуратура заради укриване на данъци и крупни финансови машинации. През 2006 г. бе арестуван с тежки обвинения за корупция, но успя да излезе на свобода срещу гаранция от 60 000 евро. Преди две години името му „изплува“ от т.нар. Панамски досиета чрез офшорната му компания „Десимарг лимитед“ на Бахамските острови.

В българското МВнР се мълви под сурдинка, че кандидатурата на Орце е лансирана от заинтересовани лица на софийската улица „Пиротска“, където е централата на ВМРО. Това са същите овластени лица, за които тези дни френският „Нувел Обсерватьор“ разкри, че са замесени в криминална търговия с български паспорти, купувани на космически цени от албанци в Косово и Македония.

Защо външният министър Екатерина Захариева е одобрила това скандално назначение, е въпрос за милиони, колкото са милионите на Орце.  Защо точно тази персона е пленила сърцето на вицето Каракачанов, който без съмнение стои зад скандалното назначение, е въпрос с лесен отговор.  Защото македонският олигарх и македонстващият български вицепремиер са сродни души, които еднакво обичат трапезите и далаверите. И защото парите не миришат, особено ако са офшорни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране