05.10.2015 | 0:02
Воден ад във Франция
Шестнадесет души се удавиха от приливна вълна, десетки коли се озоваха в морето, обявено е извънредно положение в Кан

Френската Ривиера потъна под вода след внезапно извила се буря и необичайно голямо количество дъжд. Само за две денонощия в Ница се изсипа толкова дъжд, колкото вали средно за цял месец.

Шестнадесет души са загинали от бурята, ударила френската Ривиера, а трима човека се водят за изчезнали, предаде Франс прес. По-рано бе съобщено за 13 загинали в големите наводнения.
Някои от жертвите не са успели навреме да излязат от колите си, а други да напуснат дом за възрастни хора. Нанесени са големи материални щети, около 35 000 домакинства са останали без ток, от тях 14 000 – в Кан.

Стихията стана причина за рязко покачване на водите на реките на Лазурния бряг и превърна улиците на прочути градове като Кан и Ница в пълноводни реки. Вода заля дори прочутия крайбрежен булевард в Кан и предизвика свлачища.  Пет души загинаха в община Манделийо-ла-Напул, западно от Кан. Те са пътували с кола и са се опитали да я откарат до безопасно място, след като на пътя нахлула вода, но не успели да се спасят навреме.

Трима души, пътуващи с кола, са се озовали в малък тунел близо до Кан и са се удавили от придошлите води там. Трима души се удавиха в старчески дом близо до Антиб, а четвърти човек се удавил на паркинг в Кан, превърнал се заради дъжда в езеро.

Наводненията са отнесли коли в морето. На много места районите, които са засегнати, са труднодостъпни. Десетина влакове бяха блокирани по гарите в югоизточната част на Франция със стотици пътници в тях. Второстепенната пътна мрежа е непроходима. Част от магистралата А8 е под вода. Къмпинги са били наводнени и хората са се покатерили на караваните си в очакване на хеликоптери, за да ги спасят оттам. В район, силно посещаван от туристите, над 500 души, сред които много британци и датчани, се оказаха блокирани в терминалите на летището в Ница.

„Спасихме много хора, а сега трябва да бъдем бдителни срещу мародери“, каза кметът на Кан Дави Лиснар, допълвайки, че е обявено бедствено положение и е задействан спасителен план, в който са мобилизирани спасителни екипи, полицаи и общински служители. Два хеликоптера патрулират във въздуха над близкия къмпинг и наблюдават за обществения ред.

Премиерът Манюел Валс определи инцидента като „трагедия за цяла Франция“ и от името на правителството изрази солидарност с населението на засегнатите райони. Валс увери, че централните и местните власти ще направят всичко необходимо за нормализиране на живота в региона. Очаква се циклонът, станал причина за ужаса във Франция, да се насочи към италианското крайбрежие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране