12.06.2018 | 9:03
Военен хеликоптер се разби, двама пилоти загинаха

Предприети са незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа. По време на действията за оказване на медицинска помощ е установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът – при падането на вертолета са загинали. Третият член на екипажа – бордният инженер е откаран незабавно в болница, в съзнание, уточниха още от МО.

По-късно беше уточнено, че той сам се е придвижил около 100 метра след инцидента. Късно снощи е транспортиран във Военна болница в София, няма опасност за живота му.

По случая се води разследване.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отпътува към авиобаза Крумово веднага след инцидента. Според него по първоначални данни най-вероятната причина за катастрофота е техническа неизправност. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова също заяви, че няма данни за човешка грешка. По думите й дори вертолетът е паднал от 20 метра само за 3 секунди.

„Хеликоптерът е в изправност, на въоръжение е от октомври 1989 година. През 2016 година е минал през ремонт в завод Терем-Летец в София. И двамата са опитни пилоти. Единият с над 600 часа летателни, другият с близо 500“, уточни Каракачанов, цитиран от БНТ.

Двамата загинали пилоти са служили в авиобазата повече от 10 години. През деня хеликоптерът е изпълнил 4 курса с различни екипажи.

„На височина 30 метра, при което екипажът е нямал време за реакция дори да съобщи. Вертолетът, по данни на очевидци, се е завъртял на 180 градуса с последващо падане. Никой не може да каже основно само можем да гадаем за причините за случая и на мене ми е трудно да преживеем такава загуба“, добави бригаден генерал Димитър Иванов – командир на 24 авиобаза Крумово.

„Модернизацията на Българската армия, за съжаление, е закъснял процес и то с много години“, коментира още той в авиобаза – Крумово пред журналисти.

Според него „много политици дрънкаха глупости и все още има такива, които говорят, че не ни трябва армия, не ни трябват средства за ново и модерно въоръжение и за ремонт на съществуващата техника“. Той е категоричен, че освен за превъоръжаване са необходими и средства за поддръжка на наличната техника, която носи и дежурствата, която изпълнява и задачите.

Хеликоптерът Ми-17, който аварира, е една от машините, които трябва да бъдат поддържани – защото те са годни, здрави, но трябва да се отделят необходимите средства за поддръжката им, каза още министърът.

Познат като „знаменосец“ на военния парад за Гергьовден, многофункционалният Ми-17 се използва за гасене на пожари. През 2003 г. при гасене в Разлог падна също такава машина.

Докато тече разследването са спрени полетите във всички авиобази.

Министър Каракачанов подчерта, че в МО има практика и семействата на загиналите ще бъдат подпомогнати, но това няма да върне загубата на близките им хора.

След инцидента на летището е настъпила паника. Полетите, които са се очаквали от Англия и Италия, са кацнали, но с няколко часа закъснение, съобщи bTV.

Министър-председателят Бойко Борисов изразява съболезнования на семействата и близките на загиналите двама военни пилоти край пловдивското летище Крумово днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В разговор с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов той е е разпоредил да бъде информиран за фактите и обстоятелствата, довели до инцидента.

По отношение на ранения военен техник Борисов разпореди да бъде оказано пълно съдействие за неговото лечение, уточниха от кабинета.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява своите най-дълбоки съболезнования и съпричастност към болката на семействата и близките на двамата загинали военни пилоти в района на авиобаза „Крумово“, съобщиха пък пресцентъра на Народното събрание.

„Уверена съм, че всички детайли около трагичния инцидент ще бъдат разследвани и изяснени и ще бъдат взети необходимите мерки подобни инциденти да не се повтарят“, подчертава тя и пожелава бързо възстановяване и оздравяване на третия член на екипажа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране