16.03.2017 | 0:01
Връх на нахалството-да конфискуват колите на шофьори, които зареждат евтин бензин
Монополистът „Лукойл”, в картел с големите вериги на бензиностанции „Шел”, ОМВ и др. заплашват шофьори, които сипват евтин бензин

Толкова е нахално, че изглежда като нещо от сайта НЕновините. Не ти се вярва, мислиш си първо, че е някаква измислица. Петролната и газова асоциация предлага да се приеме законодателство да конфискуват колите на шофьори, които сипват евтин бензин, щото бил в сивия сектор, без акциз.

Шеф на тази асоциация е народният любимец Валентин Златев от Правец, спонсорът на всички живкови паметници и тържества, чийто баща беше най-довереният човек на Живков, 25 години кмет на Правец, а сега феодал на Правец, и без избори. И двамата приближени на Бойко Борисов, както казва Златев-син, приятели от 20 години.

Предложението е връх на наглостта – монополистът „Лукойл”, в картел с големите вериги на бензиностанции „Шел”, ОМВ и др. заплашват шофьори, които сипват евтин бензин. Да купуват само от техните вериги, на монополно високи цени.

Значи няма митници, няма контрол на горивата, няма преследване на контрабандата, а за по-лесно да вземем на шофьора колата, че сипал евтин бензин.Наистина сме напълно идиотска държава.

Цените във веригите без съмнение са картел – с 1 ст. разлика на литър на която и да е бензиностанция от членовете на тази петролна асоциация. Това е разлика под 0,5% от цената на литър на дребно. Няма такива цени в свободен пазар. Само Комисията за защита на конкуренцията не намира, че това е картелно споразумение.

Законът е такъв, че картел може да има и без съответните компании да са седнали на масата и да се договарят на какви цени да продават. Просто да слагат еднакви цени, съобразяват се едни с други. А какви по-еднакви от тези на българския пазар? Само отделни частни бензиностанции продават с 10-15 до 20 ст. по-евтино. И големите монополисти искат да ги смачкат. Да, сред тях има и такива, които продават контрабандно гориво и нискокачествено. Но всички ли? И Марешки ли, който купува от „Лукойл”, но продава по-евтино?

Какви са мръсници монополистите личи по това, че когато Марешки пусна във Варна първата си бензиностанция с по-евтин бензин с 15-20 ст., всички бензиностанции на големите вериги наоколо намалиха цените под неговите. Значи можело. Марешки е популист, прави политическа кариера, но пазарът си е пазар.

На Запад между вериги бензиностанции или според местоположението им има разлика до 10-15 евроцента. Тук картелът вика – тия, които продават с 20 ст. по-евтино са в сивия сектор. Да взимат колата на този,който сипва там. Брутално нахалство.

Ако беше друга страна, досега шофьори да са изпотрошили офиса на Петролната и газова асоциация, от която идва предложението. И кратуните на нахалниците. Но не сме народ, а мърша, както е отбелязал Славейков.

Е-вестник

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране