11.10.2018 | 10:54
Връщането на Светлозар Лазаров на поста главен секретар е абсурдно
По случая с убийството на Виктория Цветанов заяви: Имаше масирана хибридна атака

Връщането на Светлозар Лазаров на поста главен секретар на МВР е абсурдно и не е обсъждано, каза пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че това би било лош знак към системата, която е започнала своето силно устойчиво стабилизиране.

Има лица, които се обсъждат за главен секретар на МВР, но тук трябва да кажем, че това е право на министър-председателя, на министъра на вътрешните работи и съгласувателната процедура, която задължително трябва да мине с президентската институция и президента на страната. Докато няма съгласуване и затваряне на една процедура няма как да коментираме. Защото знаем, че назначаването на Младен Маринов като главен секретар стана след прецизното съгласуване и мнението и проверките, които е извършила президентската институция и указа, който тогава подписа Румен Радев за висшата професионална фигура в МВР, нямаше никакви спорове. Странно защо сега, когато в момента трябваше да стане главният секретар министър на вътрешните работи, имаше определено напрежение, което се създаде. Но смятам, че това вече е затворена страница, нека да вървим напред, каза Цветанов.

Попитан къде стои името на Светлозар Лазаров в тези диалози, Цветанов отвърна: „Смятам, че това е абсурдно Светлозар Лазаров да се върне като главен секретар. Това нито е обсъждана тема, нито пък някой някога е смятал, че той би могъл да се върне като главен секретар в Министерство на вътрешните работи. Това ще бъде много лош знак към системата, която в момента съм убеден, че започва своето силно устойчиво стабилизиране и с ангажимента, който има и на коалиционния съвет отношението към правоохранителната система, е да може да бъде осигурено допълнителното финансиране, както в институтите, които имат пряко отношение към по-бързото разкриване и документиране на дадена престъпна дейност, така също и координацията и изграждане на човешки капацитет и с технически средства“.

Dir.bg припомня, че Лазаров бе главен секретар на МВР в правителството на Пламен Орешарски. Миналия петък той подаде оставка като национален координатор на партия „Атака“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и случая със зверски изнасилената и убита журналистка Виктория Маринова. Не знам как днес тези, които изговориха толкова много лъжи, как гледат полицаите, следователите, прокурорите, които представляват държавата в борбата срещу престъпността, заяви Цветанов. По думите му около разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова е имало очерняща кампания срещу държавата.

Самият факт, че лицето е било задържано за няколко часа, показва, че подходът е бил правилен, каза Цветанов. Той коментира и координацията с германските власти, като каза, че тя не е в следствие от медиен натиск за бързото разкриване на случая, а е резултат от години добра съвместна работа.

Това е добра координация, която е създавана с години. Мога да кажа, че много са съвместните операции, които се планират и реализират заедно с европейските ни партньори, заяви Цветан Цветанов.

Той изрази убеденост, че българският съд ще даде максимално тежка присъда, за да има морално възмездие върху извършителя на това престъпление.

По думите на Цветанов е имало атака срещу страната ни, хибридно координирана. Той припомни думите на бившия съпруг на Виктория Маринова, който благодари за действията на държавата по разкриването на тежкото престъпление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране