04.10.2017 | 13:41
Всички обичат Делян: ГЕРБ бламираха Борисов и не гласуваха оставката на Добрев
Аз съм като мумията - не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените, заяви Антон Тодоров

Парламентът отхвърли депозираната от Делян Добрев оставка. Така той остава народен представител, след като част от депутатите от ГЕРБ решиха да не се съгласят с лидера си и премиер Бойко Борисов, който заяви, че оставката е морален акт. 97 депутати гласуваха „за“ оставката, а против нея – 99. Въздържаха се 19 депутати. Срещу оставката освен от ГЕРБ гласуваха и депутатите от Обединени патриоти и Воля, като част от националистите и депутатите на Марешки гласуваха „въздържал се“. ДПС заявиха, че ще подкрепят напускането на Добрев. За собствената си оставка гласува самият Добрев наравно с депутатите от БСП.

Емоционални изказвания предшестваха гласуването в пленарна зала, които бяха поведени от депутата от ГЕРБ Спас Гърневски. „Деляне, приятелю, моля те, не отстъпвай мястото си! Ти си нужен на този парламент, ти си нужен на България! Моля те, оттегли оставката си“, каза той, който след като слезе от трибуната, прегърна Добрев.

Защитата премина в атака, след като колегата им Антон Тодоров отправи запитване към лидера на БСП Корнелия Нинова участвала ли е в приватизацията на държавното предприятие „Техноимпекс“. „Аз съм като мумията – не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените“, заяви той.

Валентин Николов направи философски обобщения, че съществуват творческа и деструктивна сила. „Творческа сила, която поема отговорности, и деструктивна, която разваля всичко това, което създава паралелни образи, паралелни държави. Творческата сила е, с която Делян винаги е можел да решава натрупаните проблеми в енергетиката, която беше фалирала, когато дойдохме, така както той успя на неговото име да спечели изборите в Хасково. Когато създаде един модел, който можеше да работи добре, дойде деструктивната сила, която започна да руши“, след което също отправи приятелско обръщение: Деляне, приятелю, ние се нуждаем от теб и се надявам да останеш тук, защото се нуждаем от теб.

Тръгнали сте срещу влак, а се намирате в „Москвич“, включи се народният представител Тома Биков от ГЕРБ, който обвини БСП в черен пиар. Той нападна социалистите, че унищожават кадърните и компетентните хора, както са правили и на 9 септември.

Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов от БСП подчерта, че оставката на Добрев е личен акт и негово собствено решение и призова тя да бъде гласувана. Колегата му Славчо Велков го призова да постъпи като „млад, достоен мъж“ и да се оттегли, така както е заявил след среща с премиера.

Г-н Жаблянов, не се ли срамувате, че съпругата ви източва пари от Министерството на образованието, скочи Снежана Дукова от ГЕРБ.

Самият Делян Добрев отговори на Антон Кутев, който преди това обясни, че срещу колежката му Елена Йончева е имало атака: „Една дума не съм казал срещу г-жа Йончева, защото просто няма нужда. Моето участие в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу никой не съм казал дума, за да го оклеветя. Ако парламентът се превърне в това да се мятат кал и компромати, той на мен няма да ми липсва“, каза Добрев.

Делян подаде оставка, защото е един морален човек, защити го и Цвета Караянчева и го призова:

„Деляне, от името на моята структура в Кърджали, от името на твоята структура в Хасково, ти нямаш право да излезеш от този парламент, защото, г-н Велков, Делян е качествен човек“, каза тя и посочи, че за Добрев в Хасково са гласували над 38 хил. души и той не трябва да напуска, „за да угоди на Йончева или някой друг“.

„Кой ще бъде следващият, ако Делян даде оставка, ние не даваме Делян“, каза тя.

Вежди Рашидов поиска дебатът да бъде прекратен. Той обясни, че синовете му са напуснали страната заради постоянното хвърляне на кал. По същия начин в парламента се прави опит „да намачкаме един млад човек“.

„Забравихте Моника, не Люински, а Станишева, която разпределяше рекламните порции на България и създаваше медийни групи, които не ме оставиха и мен на мира. Днес Хохегер е в затвора, Моника и Дивизиева са в Брюксел“, каза той.

Ексминистърът на културата също се обърна към Добрев: „Деляне, не е личен акт, ти си народен избраник, нямаш правото да си подаваш оставката. Народът ще ти поиска оставката, като дойде времето. Гледай си работата, не хващай като мене рак от емоционалност“.

Делян Добрев отново излезе на трибуната и обясни, че подава молба за напускане заради клеветите срещу него в последните 10 дни. Той каза, че БСП са успели „с типично ченгеджйиски похвати“ да съберат малки истини, с които да сглобят „зловеща картина“.

Той изброи свои постижения, сред които проучванията за природен газ в Черно море, както и подписването на договор за газ без посредници.

Добрев заяви, че ще остане в историята с уважението, което е получил от хората „А вие ще се запомните като мой палач и убиец на политиката. Без съд и присъда, така както вие от комунистическата партия си знаете“, обърна се той към Елена Йончева и поясни, че първото нещо, което ще направи след напускане на парламента е да потърси правата си в съда.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията ще подкрепи оставката, защото, както казал премиерът, тя е морален акт.

Веселин Марешки каза, че „Воля“ няма да подкрепи оставката на Добрев, защото не той е лицето на шуробаджанащината и корупцията в страната.

Цветан Цветанов заяви, че партията му няма да позволи Добрев да напусне парламента. Той призова колегите си да гласуват по против оставката и да гласуват по съвест. Той призова същото да направят и депутатите от БСП, които му споделили, че Добрев не трябва да напуска парламента.

Корнелия Нинова заяви, че ГЕРБ бламират Бойко Борисов. Тя се обърна към премиера, като „лидер към лидер“: „Г-н Борисов, днес на вас ще ви се случи за първи път. Днес вашите ви свалят от пиедестала, на който стоите“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране