03.05.2016 | 0:01
ВТУ възложил ремонти за 1 млн. лв. без обществени поръчки
Ремонтирани са стаи за гости в Копрус 5

Нарушения на Закона за обществените поръчки са установени при два одита на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. При проверките е установено, че без провеждането на обществени поръчки са възложени ремонтни дейности за близо 1 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева до депутат.

През 2015 г. Звеното за вътрешен одит в МОН е установило, че през 2014 г. в нарушение на ЗОП са извършени ремонти на стаи за гости на петия и шестия етаж в корпус 5, както и на учебни зали на Великотърновския университет.

Последвала е проверка и от Агенцията за държавна финансова инспекция. На 14 януари 2016 г. МОН е уведомено, че възложителят, в конкретния случай – ръководството на ВТУ в нарушение на ЗОП през 2014 г. е разпоредило извършването на строително-монтажни работи, за които обаче не е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка.

Стойността на ремонтните дейности възлиза на 971 216 лв., без ДДС.  За нарушението по време на финансовата инспекция на отговорното длъжностно лице и на ВТУ са съставени актове за установяване на административни нарушения, пише в отговора си Кунева. Тя не уточнява на каква стойност са наложените актове, дали те са платени, както и дали са последвали други санкции за допуснатите нарушения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране