Зареждане

Напишете

WADA призова да се ползват старите шишета за допинг проби

СПОРТ

WADA призова да се ползват старите шишета за допинг проби

share

Световната антидопингова агенция (WADA) призова организаторите на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг`18 да използват по-стара версия на шишенцата за съхранение на проби, след като не успя да разреши проблема с новия модел.

Още преди седмица WADA призна, че са възникнали затруднения с най-новите контейнерчета на швейцарската компания Berlinger. В антидопинговата лаборатория в Кьолн (Гер) е било установено, че те могат да се отварят, без да остават следи, когато течността вътре е замразена. А вчера от WADA допълниха, че това е възможно и „при други обстоятелства“, не само при ниска температура. От МОК преди три дни изразиха „голяма загриженост“ и призоваха проблемът с новите BEREG-KIT да бъде решен. Само че това не стана и вчера WADA призова корейските организатори да използват серията BEREG-KIT 2016, направена за летните олимпийски игри в Рио`16.

„Вече е потвърдено, че новото поколение шишенца BEREG-KIT могат да бъдат отворени. WADA иска да се увери, че са открити всички потенциални причини за тези нередности. Междувременно препоръчваме на МОК в ПьонгЧанг`18 да бъдат използвани шишетата, които бяха направени за игрите в Рио. При тях не са открити подобни проблеми. WADA вече осигури достатъчно контейнери от по-стария модел, за да може да се направят всички нужни тестове в ПьонгЧанг`18“, се казва в съобщението.

Генералният директор на агенцията Оливие Нигли обясни, че това е „предпазна мярка, която гарантира почтеността на допинг контрола на олимпиадата“.

Интересът към темата е голям заради основна част от доклада на комисията „Макларън“ за допинга в Русия. Според нея руските спецслужби са отваряли шишенцата с допинг проби в Сочи`14 и са подменяли урината с „чиста“. Като доказателство се сочат „специфични драскотини“ по капачките. Затова и Berlinger се зае с направата на непробиваеми шишенца от ново поколение, но се оказа, че те се отварят още по-лесно.

share button

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *