03.02.2018 | 0:15
WADA призова да се ползват старите шишета за допинг проби
Проблемът с новите контейнери така и не бе решен преди началото на зимните игри

Световната антидопингова агенция (WADA) призова организаторите на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг`18 да използват по-стара версия на шишенцата за съхранение на проби, след като не успя да разреши проблема с новия модел.

Още преди седмица WADA призна, че са възникнали затруднения с най-новите контейнерчета на швейцарската компания Berlinger. В антидопинговата лаборатория в Кьолн (Гер) е било установено, че те могат да се отварят, без да остават следи, когато течността вътре е замразена. А вчера от WADA допълниха, че това е възможно и „при други обстоятелства“, не само при ниска температура. От МОК преди три дни изразиха „голяма загриженост“ и призоваха проблемът с новите BEREG-KIT да бъде решен. Само че това не стана и вчера WADA призова корейските организатори да използват серията BEREG-KIT 2016, направена за летните олимпийски игри в Рио`16.

„Вече е потвърдено, че новото поколение шишенца BEREG-KIT могат да бъдат отворени. WADA иска да се увери, че са открити всички потенциални причини за тези нередности. Междувременно препоръчваме на МОК в ПьонгЧанг`18 да бъдат използвани шишетата, които бяха направени за игрите в Рио. При тях не са открити подобни проблеми. WADA вече осигури достатъчно контейнери от по-стария модел, за да може да се направят всички нужни тестове в ПьонгЧанг`18“, се казва в съобщението.

Генералният директор на агенцията Оливие Нигли обясни, че това е „предпазна мярка, която гарантира почтеността на допинг контрола на олимпиадата“.

Интересът към темата е голям заради основна част от доклада на комисията „Макларън“ за допинга в Русия. Според нея руските спецслужби са отваряли шишенцата с допинг проби в Сочи`14 и са подменяли урината с „чиста“. Като доказателство се сочат „специфични драскотини“ по капачките. Затова и Berlinger се зае с направата на непробиваеми шишенца от ново поколение, но се оказа, че те се отварят още по-лесно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране