Зареждане

Напишете

СКАНДАЛ

Язовир ”Цанков камък” се напука

share
През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта „Цанков камък“. Съоръжението се е напукало. Това съобщи днес във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

По думите му най-вероятно сигналът ще бъде внесен от парламентарната група на партията.   „Цанков камък“ бе емблематичен пример във всички кампании на ГЕРБ досега, за това как в Тройната коалиция са крали от държавата. Проектът се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, който получи от консултации за него близо 4 млн. лв.

Причината за сезирането на прокуратурата е, че само седем години след приключване на проекта, вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти, допълни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Той припомни, че първоначалната стойност на „Цанков камък“ е била заложена в размер 440 милиона лева, само че до края сумата е скочила до около милиард. Станков допълни, че водноелектрическата централа на „Цанков камък“ също е нерентабилна, тъй като работи не повече от 50 дни в годината.

По думите му реално инвестицията в проекта може да се възвърне не по-рано от 100 години. В момента заради дефектите при изпълнението се просмукват огромни количества вода в земята, посочи зам.-министърът. Той уточни, че сега тече изследване, след което ще стане ясно точно колко средства ще бъдат необходими за ремонтите.

Проектът бе на Тройната коалиция, допълни народният представител Десислава Атанасова. Тя припомни, че по него време министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а негов заместник – Корнелия Нинова.

Настоящият председател на БСП с особен плам говори за паралелна държава, но нека в БСП да не забравят, че точно г-жа Нинова бе уволнена като зам.-министър за корупция, посочи Атанасова. Депутатът от ГЕРБ допълни още, че „бомбата“ със земите по Северното Черноморие също е заложена по времето на Тройната коалиция.

Атанасова каза, че третото правителство на Бойко Борисов се справя много добре и каквито и опити да прави опозицията, е видно това, което се прави и какви усилия се полагат. Предишните два мандата бяха преди всичко строителство, сега вече се виждат и плодовете, обобщи Атанасова.

Александър Ненков коментира, че винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция. Той даде за пример проекта АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, подобен е и казусът с „Цанков камък“.   Александър Неннов подчерта, че проектът е нерентабилен. Важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим, че парите не достигат, за пенсии, заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите“, добави народният представител Александър Ненков.

споделяне във facebook

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.