05.04.2018 | 1:07
За грешките на „Данито“ от ГЕРБ = Тъжно е да си прост!
Гербаджиите са много прости и би трябвало да полагат много повече грижи простотията им да не личи чак толкова

Акад. Петър Иванов

“И граф Монте Кристо избяга от затвора”, със 7 думи обяви в Парламента председателят на правната комисия гербаджията Данаил Кирилов по повод инцидента при бай Ставри с двамата бегълци и чистачката.

Известно е, че всички във властта, особено гербаджиите, са много прости, и би трябвало да полагат много повече грижи, простотията им да не личи чак толкова и да не е фрапиращо очебийна, значи, да го дават по-скромно.

Понеже на “Данито”, както любовно от парламентарната трибуна го нарича Титанът на мисълта и словото Цвъчко Могадавикажа, много му се иска да изглежда умен и начетен ерудит, какъвто не би могъл да бъде по генетични причини, в случая той прибягва до… френската литературна класика.

И допуска няколко грешки спрямо сюжета на историята, които показват, че цитира нещо, което не познава, не е чел. А и не би могъл да прочете, тъй като романът на Александър Дюма-баща е много обемист, а простите хора, знаем, са нетърпеливи.

Може да е гледал обаче примитивния руски юношески филм по романа, и да се е впечатлил (гербаджиите са впечатлителни хора).

Ето грешките, седем, колкото са думите във фразата на Данито:
1. Монте Кристо е малко островче, в него има заровено съкровище, този факт едва ли е известен на който и да е гербаджия у нас и в чужбина, но Данито мисли че е реален човек;

2. “Граф Монте Кристо” в романа е псевдоним на мъж, който се казва другояче, нещо като “Ран Босилек” за Генчо Негенцов, или като “Пашата” за Румен Николов, и този човек, освен “граф Монте Кристо”, има и други фалшиви имена – “лорд Улмор”, “Синдбад”, “абат Бузони”;

3. Граф Монте Кристо не е бягал от никъде, в романа няма описано никакво бягство на въпросния граф;

4. Обаче в романа има описано друго бягство, но то не е на граф, а на беден моряк от Марсилия, който се казва Едмон Дантес, помага му абат Фариа;

5. Ако гербаджията има все пак предвид това бягство, защото друго бягство в романа няма, би трябвало да знае, че то не е бягство от затвор, а от… замък, и няма как да се свързва с Централния софийски затвор, който, както знаем, не е замък, а е държавен затвор;

6. Бягството в романа е от замъка Иф, който е разположен на остров в Атлантическия океан;

7. И последно, “Дани” много ми напомня фонетично за “Дантес”, може би това е единствената съществуваща връзка между нещата в казуса с изказването на гербаджията в Парламента.

Тъжно е да си прост, а пък да искаш да изглеждаш умен!

1 коментар

  1. Наблюдател каза:

    Напълно подкрепям г-н П. Иванов, с едно допълнение.
    Комбинацията от прост човек и инициативен глупак /виж в нета петте закона на глупостта/ е особено вредна за обществото!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране