24.05.2019 | 1:05
За какво да подам оставка –държавата е в пъти по-добре, отколкото по времето на Станишев, първата му дама и зам.-министърката му
Построил съм нова къща? Беше зайчарник, пристройка е, построих я като дойдоха децата

Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ; Мария Габриел – водач на листата на ГЕРБ за евроизборите, в интервю за предаването на Нова телевизия „Здравей, България“

Водещ: Бойко Борисов ни е на гости в последната серия, която предлагаме с лидери на политически партии. Малко по-късно ще се присъедини, както направихме и с останалите лидери и водачът на листата на ГЕРБ. Добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден. Тя е тук, може да се присъедини.
Водещ: Към края.
Водеща: Имаме регламент, който спазваме към всички – в началото задаваме един блиц-въпроси, с малко повече динамика се отговаря на тях, за да влезем в актуалните теми. И накрая, разбира се, да ни представите, ние отдавна познаваме, и водачът на евролистата, която да се включи в разговора.
Водеща: Първи въпрос – за мен Европа е?
Бойко Борисов: Най-доброто място за живеене, винаги съм го казвал.
Водещ: Кой е любимият ви действащ български политик?
Бойко Борисов: Извън ГЕРБ, Джамбазки.
Водеща: Най-големият ми порок е…?
Бойко Борисов: Порок?
Водеща: Да.
Бойко Борисов: Това, че на дърти години почнах да пуша. Толкова – 50 години не пуших, но пак ще го ликвидирам този порок.
Водеща: И Корнелия Нинова каза същото за себе си, с пушенето.
Бойко Борисов: Умен човек не може да пуши.
Водещ: Най-добрият ви приятел?
Бойко Борисов: Нямам.
Водеща: Къде почивахте миналото лято?
Бойко Борисов: Не съм почивал.
Водещ: Гордея се с…?
Бойко Борисов: Всеки ден може да видите прессъобщенията къде съм бил, така че и миналото лято беше председателството на Европейския съюз (ЕС), до края на лятото почти. След това веднага направихме формата „16+1“ с китайския премиер, ако си спомняте юли и то лятото свърши.
Водещ: С какво се гордеете?
Бойко Борисов: Има много неща, с които се гордея. Няма да ни стигне времето да кажа с какво се гордея.
Водещ: От какво се срамувате?
Бойко Борисов: Срамувам се от това, което направихме последният месец, с тез глупости, те тежко ни орониха престижа и авторитета. Но мисля че е една много добра обица на ухото на всички. И съм убеден, че повече няма да се повтори, всеки си е извадил поука и дет се вика – човешко е да се греши, човешко е да се прости. Дано сме си извадили поука.
Водеща: Минималната работна заплата трябва да бъде, колко лева? Колкото е сега или повече?
Бойко Борисов: Тя никога няма да стигне. Парите никога не стигат в цял свят. Ние дадохме за пример заплатите във Франция и Германия, „жълтите“ жилетки излязоха да протестират за по-високи заплати и доходи. Те никога не стигат. Въпросът е колкото повече създаваме мощна индустрия – туристически бизнес, това е машиностроене, което пълни бюджета, толкова повече ще се вдигат доходите. И тези нации, които работят най-много, тези са и най-богатите нации. Всеки знае, че германецът работи най-много, затова и Германия е най-богатата.
Водещ: По-подробно ще влезем по темите малко по-късно, сега са все още няколко въпроса блиц.
Бойко Борисов: Това е подробно, питате ме, как да ви го обясня иначе?
Водещ: За последно се разплаках когато…?
Бойко Борисов: Майка умря.
Водеща: С колко лева на месец живеете вие?
Бойко Борисов: Със заплатата, защото транспортът ми е безплатен. Стига ми.
Водещ: Асансьор ползвате ли?
Бойко Борисов: Ползвам в Министерски съвет (МС), там има асансьор, у нас няма.
Водеща: В момента живея с…? Това е със свободно съдържание, отговор.
Бойко Борисов: С децата и внуците.
Водещ: Друго име от българска евролиста, което ви харесва? Вие споменахте, мисля, един от кандидатите, но ако искате друго. Друго име от българска евролиста, което ви харесва, някой от останалите политици направил ли ви е впечатление, добро?
Бойко Борисов: По принцип, Станишев. Лидерът на ПЕС, е много важен човек след неделя, защото тогава ЕНП, европейските социалисти, либералите, партията на Макрон, всички те трябва да водят преговори, за да се излъчат четирите големи – председател на ЕК, ЕП, Европейски съвет и външен министър на ЕС. Така че не знам защо са го сложили поети, тяхна работа си е, но след неделя Станишев ще стане много важен човек.
Водеща: Сега, четвъртък е, припомням, защото за днес или утре очаквахте нова афера като „Костинброд“.
Бойко Борисов: Те изместиха малко по-рано, но пак има още време.
Водеща: Не е спаднало нивото на опасност, казвате.
Бойко Борисов: Не е. помните какви сигнали носиха в прокуратурата за Костинброд и как ни намериха неподготвени, медиите се подведоха, неспасиха времето за мълчание и за размисъл и загубихме 6%.
Водещ: Сега някаква застраховка ли беше това, този анонс, че очаквате нов „Костинброд“ или?
Бойко Борисов: То е факт, че те не се занимават с евроизбори, а само с компромати.
Водещ: Хайде да минем по няколко теми…
Бойко Борисов: Минете, ако свършихме с лексикона?
Водещ: Да, свършихме. Понеже вчера тук беше госпожа Йончева и тя каза: „На върха на „Апартаментгейт“ е самият Борисов, той самият има къща, незаконна, от 138 квадрата от 2008 година, която не е декларирана.“
Бойко Борисов: Не думай.
Водещ: И показа тази карта…
Бойко Борисов: С това ли ще се занимаваме?
Водещ: Мисля че сте видели и съвсем логично ще трябва да ви попитаме.
Бойко Борисов: Може ли да го покажете и там, за да го гледат и хората?
Водещ: Има го, да.
Бойко Борисов: Това е един и същи имот, където съм се родил, където живея и, където ще умра.
Водещ: Това по-надолу, бялото, ли е вашата къща?
Бойко Борисов: Слушайте ме, на лъжите им трябва да се отговаря с конкретни факти, за да престанат. Там, това което е оградено беше прасето, кокошките, зайчарникът, моят. От едната страна на първия братовчед на татко, от другата страна – нашите. Ако забелязвате дуварът, както е двете стени на дувара както е, двете стени на въпросната къща, която е една пристройка, двете стени са самият дувар. Има покрив на 0 кота. Отпред са 2 стъклени на практика стени с тухли и една стая. Всъщност, представлява една стая. Това е въпросното…
Водещ: Едно голямо общо помещение, така ли?
Бойко Борисов: И за да престанат – едно голямо общо помещение. Те ваши колеги са идвали там, там са снимали. А телевизията на г-жа Йончева ТВ7 с Бареков, с Цветан Василев си спомняте, с дронове я снимаха. С дронове.
Водещ: За една и съща постройка ли става въпрос?
Бойко Борисов: Тогава тази телевизия стоеше тук, пред Нова телевизия с протестиращите, нали помните, срещу мен. Тази телевизия с тези хора бяха обградили къщата ми. Затова аз съм ви донесъл, за да не се приказват на ангро неща, ето това ми е декларацията по чл. 14 от ЗМДТ (Закон за местните данъци и такси) за облагане с данък върху недвижими имоти. Данъчно задължено лице: Бойко Методиев Борисов. На мое име е всичко. От 1.01.2011 година.
Водещ: От когато я има сградата ли е това?
Бойко Борисов: Естествено. Платени данъци, имотът е описан. Нотариален акт на мое име. За 2000 и, последната година на 21.05.2019 платените данъци. Абсолютно всичко. Удостоверението за въвеждане в експлоатация. Абсолютно всичко е законно.
Водещ: Тоест, в декларацията го няма, но данъци се плащани, така ли? Не е друг? Не се води друг, така ли?
Бойко Борисов: Ама то е един и същи имот. Това не е да съм придобил друго място, друга къща. Това ми е пристройката, защото като си дойдоха децата и се родиха бебетата, в къщата, където живеех, живеят те сега. При мен идват хора, аз съм си все пак самостоятелен човек и ми трябва помещение, където да ги срещам, където да стоя. И ето го – платени данъци, всичко. За братовчеда казали, че съм бил разрешил заменка.
Водеща: Точно щях да ви питам.
Водещ: Само да въведем зрителите.
Бойко Борисов: Не, няма да въвеждаме нищо. Ние ако си губим времето и ако един…
Водещ: Направена ли е заменка кон за кокошка?
Бойко Борисов: Ако ще превръщаме нещо да отговарям на въпроси на толкова, хайде да не ги наричам с думи. За въпросната заменка, тя става на 12.06.2006 година.
Водеща: Да.
Бойко Борисов: За зрителите да кажа – човекът, който спря заменките в София, се казва Бойко Борисов. Момент. Когато правят заменките…
Водещ: За коя заменка говорите?
Водеща: В „Люлин“?
Бойко Борисов: … на въпросния Радослав, за когото говорят. Аз заменки нямам. Аз заменки нямам, офшорни компании нямам, сметки нямам. И всичко това е проверявано, проверявано, проверявано. А за въпросния имот, за когото говорихте, телевизията и когато БСП управляваше с дронове я снимаха отгоре. Притесняваха ми семейството с дронове, стояха дронове. Изпратиха данъчна ревизия 15 години назад БСП, ама всичко. Дойдоха данъчните, бях когато дойдоха, и казват: „Пратени сме“. И на въпросните лятна кухня, пристройка и къщи ръчкат с един нож да намерят, и казват: „Ама подът трябва да е от махагон“, а той чам – най-евтиният материал. Ръчкат улука, и казват: „Медни улуци трябва да търсим.“ Викам: „Откакто си е построена са си същите – най-обикновени метални улуци“. Ето мазилката: „Казаха пръскана“ – „Ето ви мазилката, бе хора“. И те хората пратени да намерят нарушения, от БСП пратени, в техния мандат пратени, и сега излизат пак и бомба хвърлят. Каква бомба хвърляте, бе?
Водеща: То интригата тръгна оттам, че вие сте казал, че не си говорите, а те казват: „Ето, братовчед му е наследил бизнеса му, има и заменки“. Това всъщност вчера беше.
Бойко Борисов: Ами тя, мъжът на г-жа Нинова работи в „Лукойл“, значи като се вдигне цената на горивата, е виновна Корнелия Нинова. Нали разбирате каква глупост е това, което са казали? Казвам го просто и се извинявам, че го казвам. Но ако някой иска по същата тази логика, че аз приятели нямам, защото всеки приятел иска нещо да се добере, да си свърши работата. И затова не приемам. Но и последното ми обяснение е това, защото падението на тези женици вече е голямо. С първия, аз имам двама първи братовчеди – на баща ми брат, първата ми братовчедка не съм я виждал от 40 години. Не сме се чували, не сме виждали. С другия ми първи братовчед от 30 години не сме се чували, виждали. Защо? Между другото, на въпросния Радослав майка му, леля Снежа ми се обади вчера, и каза: „Абе Бобе, питай ги тези от Нова телевизия – защо ни върнаха имотите. Да ги върнат.“
Водещ: Кого да питате?
Бойко Борисов: Да ви питам вас.
Водещ: От Нова телевизия някой да отговори нещо на ваш роднина?
Бойко Борисов: Когато дойдат от БСП да зададете въпрос защо върнаха на хората имотите? За да ти върнат нещо, трябва да са ти го взели. Защо те взеха тази същата партия, защото тя не си е променила конгресите, тя е една и съща партия – 100 дка леля Снежа вика са й взели, и сега са върнати. На нас ни върнаха 100 дка, ама майка умря от рак, не можа да ги види, на баща й. Тези, които говорят за справедливост, аз искам справедливост сега. Тези, които са отнемали имоти, тези, които са унищожили семействата, унищожили са собствеността на работещите хора – кога ще има справедливост за тях? Та те ще искат справедливост, тези, тази партия и тези, и родителите на тези хора. Що за глупост? Аз съм се родил на тази ливада. Когато ние се дошли в Банкя нямаше нито една къща, там пасяха животните. В тази къща за въпросния… и да ви кажа с първите ми братовчеди, с вторите ми братовчеди, какъвто е Радослав, с никой от тях не си говоря. С него…
Водещ: С него имате ли наследен бизнес? И той, имаше една снимка, че сте заедно.
Бойко Борисов: Той работеше във фирмата. Когато отидох на изборите в Банкя, и отидох с един ретро „Мерцедес“, и си го спомнят, защото го възстановихме, и той се качи да го прибере след това, защото аз отидох в София, в централата. И с него си говоря. Но неговата къща и моята къща – малките къщички, бяха две стаи от едната срана за мен, кака, майка и татко, и от другата страна леля Снежа и батко Венцо с Ради и Петя – сестра му. В една къща. И какво да кажа – не го познавам? Че съм го пердашил много пъти.
Водещ: Г-н Борисов, за да затворим темата с тази къща и роднините…
Бойко Борисов: И казват, че той има заменка. Само че вижте, заменката е на 12.06.2006 година. Тогава заменките се правиха от Общинския съвет. Аз станах кмет, но ако си спомняте, целият Общински съвет 61 души бяха от други партии – аз нямах партия, само станах кмет. И Общинският съвет тогава е бил разпределен така: „Гергьовден“ – 7 съветници, СДС – 16, БСП – 19 – най-много съветници откакто е направена…
Водещ: Те са ви подкрепили заменката, така ли, на братовчеда?
Бойко Борисов: Неговата заменка. От де да знам аз, че е правил заменка? НДСВ – 4 и Съюза на свободните демократи -15. Този Общински съвет го е направил. Ще престанете ли вече с това?
Водещ: Ами дойде възможност да влезем в разговор.
Бойко Борисов: Е, повече няма какво да разговаряме. Ето ги документите.
Водещ: Казвате, че сте плащали данъци, а в декларацията го няма, защото това е същият имот?
Бойко Борисов: Всичко е платено. Това е същият имот.
Водещ: И още нещо, казвате, че нямате нищо общо и с къщите в Барселона, че е на друга хора. Но ходили ли сте някога в тази къща, познавате ли обитателите? И обвинението е, че има поставено лице, знаете.
Бойко Борисов: Всички познават хората, да отидат да си ги намерят, първо. Започнаха с имения в Лос Анджелис, звучи гадно и дъщеря ми, когато тогава точно беше в 8-я месец бременна в Банкя, кара „Бугати“ с 300 км в Лос Анджелис – лъжа, 100%. Излезе после, даже мисля, че в „Биволъ“ писаха, да не кажа и аз нещо, защото Елена Йончева казала в „Биволъ“, а то в „Биволъ“ не беше излязло вчера. И ме се обади лично старият Недялко Йорданов, за да ми каже: „Бойко, абе в „Биволъ“ такова нещо не е излизало“. Чак той се беше засрамил, старият, поетът. Та да се върна на мисълта.
Водещ: Ходили ли се в Барселона в къщата?
Бойко Борисов: Момент. Първо започнаха от Лос Анджелис, после от Нова телевизия започнаха, че имам остров в Гърция.
Водещ: Нова телевизия не е твърдяла такова нещо.
Бойко Борисов: Как да не беше?
Водещ: Не, не.
Бойко Борисов: Айде бе.
Водещ: Не, няма такова нещо.
Бойко Борисов: Всички хора се смеят – твоите хора се смеят.
Водещ: Не.
Бойко Борисов: Така. И Нова телевизия започна с острова ми в Гърция. Оказа се, че няма никакъв остров. Никъде няма остров.
Водещ: Не. Имаше тема: „Компромат ли е това твърдение?“
Бойко Борисов: Момент. След това започнаха с Барселона. Аз в Барселона съм бил веднъж, когато бях кмет преди колко – 12-13 години при кметица беше си спомням, жена на Барселона.
Водещ: Г-н Борисов, Нова телевизия не е твърдяла, че имате остров. Това не е вярно.
Бойко Борисов: На кое?
Водещ: Нова телевизия не е твърдяла, че имате остров.
Бойко Борисов: Имаше анонс, бе.
Водещ: Имаше тема: „Компромат ли е твърдението“. Не е имало тема в новините, твърдение не е имало.
Бойко Борисов: Вие считате, че като излиза на екрана и го гледат… Момент.
Водещ: Просто ви казвам как е.
Бойко Борисов: И го гледат милион и половина, и отдолу пише: „Има ли премиерът остров в Гърция?“ И считате, че това е комплимент за мен, или че ми правите услуга, или че е удар с бухалка – кое от трите? За един политик да го изкараш, само да го прочетат, ама после дали е вярно. КГБ когато правят своите компромати…
Водещ: Добре, ще си изядем наистина времето.
Бойко Борисов: Не, не, ще изслушате и вие. Няма само да ме питате глупости. Когато правят учебниците си и когато учат как да се правят компромати, казват: добре подбрани истини веднъж, и няма значение той ли е откраднал шуба или неговата шуба са откраднали, хората остават с впечатлението – имаше нещо за този човек. В тяхното съзнание остава: остров, после остава това къща, после имение, след навесът – къща. . Ето, те викат: „Ами, чакай, а ние уж му вярваме на този човек. Така ли е, не е ли?“ Така че нека да престанем вече с това. Аз нито заменил в центъра на София държавни предприятия, нито съм отишъл някъде. И последно ще кажа – когато Бойко Борисов, аз се захващам с нещо, винаги е на гола поляна. Когато тръгнах да правя карате клуба си, от пожарникари направих карате клуб, че биех всички репресивни отбори на партията тогава – барети, УБО, Софийско градско, всички. След това, когато си направих „Ипон“ фирмата, тя от нулата, 100% с тези две ръце стана най-добрата охранителна фирма. Когато си направих ГЕРБ, пак с тези две ръце, стана години наред първа политическа сила.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Живял съм, живея и в тази къща в Банкя ще умра. И вие ще живи, ще го наблюдавате, искам да дойдете да ме заплюете, ако ме видите на друго място. Толкоз. В техните интриги да омаскаряват хората, да им взимат имотите, да се ширят след това в тях, да приватизират и да се правят ни лук яли, ни лук мирисали, аз в КТБ не съм встъпвал, Ради или Радослав – те не му знаят името, защото от 10-15 години не съм го виждал, председател на тенис клуба ми беше в Банкя, да ме питаш: „Познаваш ли го?“ Познавам го. Съответно Ради нито е бил общински съветник, нито е бил депутат, нито е бил в партия, нито е бил…
Водещ: Добре, има и други теми наистина.
Водеща: Това го изчистихме.
Бойко Борисов: Няма нито една обществена поръчка или каквото и да било.
Водещ: Добре, има и други теми.
Бойко Борисов: Добре, да минем и на другите теми.
Водеща: Понеже се възмутиха и посочвате БСП, нали точно това ви беше аргумента, че ГЕРБ се прави, за да няма такива неща, за да не прилича на това, което сме виждали.
Бойко Борисов: И ние го правим.
Водеща: И дойде „Апартаментгейт“ и огромна репетиционно петно точно преди изборите.
Бойко Борисов: Абсолютно вярно е. Аз казах, че се срамувам от него. И ометох всички от всички държавни постове и парламентарни, които заемаха.
Водеща: Честно ви питам, съвсем откровено – възможно ли е да не сте знаели?
Бойко Борисов: Абсолютно. Никога не съм ходил на гости в тези хора. Никога не съм вярвал, че могат да го направят.
Водещ: Това ли трябва да е механизмът обаче – премиерът е, лидерът на партията трябва да е на гости, за да се установи едно или друго? Постави се въпроса защо медиите изпревариха с тази информация? Не трябваше ли органът КОНПИ, който е създаден, той да стигне сам до това?
Бойко Борисов: В цял свят е така. То затова казват, че медиите са четвъртата власт – в България са първата. В Австрия кой направи нападна правителството сега? Тяхната австрийска служба за сигурност? Или ги изготвиха някъде отвън, дадоха го на медиите, и медиите им отразяха главата? Ми Австрия е най-доброто място в света за живеене. В Австрия демокрацията не е под съмнение. Няма съмнение за висша степен на демокрация, върховенство на закона, свобода на медии, нали така? И вижте какво се случи. Няма застрашена държава в това. Човешкият, как да го кажа, желанието да придобива, го има в цял свят.
Водещ: Още оставки възможни ли са? Да се поискат още оставки, още промени? И само оставките ли е решението на проблема? Хората сякаш очакват съдебна отговорност, връщане, ако има престъпление.
Бойко Борисов: Естествено. Всичко, което е взето неправомерно, се връща обратно.
Водеща: Ако резултатът на ГЕРБ на тези избори е добър, чия ще е заслугата, и ако е лош – кой ще е виновен?
Бойко Борисов: И в двата случая вината е моя, защото съм шеф на партията.
Водещ: Създаде се впечатление, че съдбата на Цветанов зависи от резултата. Така ли е?
Бойко Борисов: Не съдбата на Цветанов, а това колко хората могат да му простят.
Водещ: Резултат от изборите ще бъде ли показателно колко хората могат да му или да ви простят?
Бойко Борисов: Аз го изтеглих назад, за да може и той да осъзнае и да понесе усещането, че е сгрешил, защото особено тази фраза, която изпусна в „Панорама“: „Мен няма кой да ме накаже“, тя вбеси хората. Не мен, хората.
Водещ: Не беше ли вярно?
Бойко Борисов: Не. Той го усети мигновено. Така че вижте, това са избори за евродепутати. Вчера 05.30 часа Макрон ми се обади, с Ципрас първата тема, която ме попита на 4 очи разговора, Жозеф Дол се обади. От неделя вечер ние тук му казваме „пазарлъци“, в Европа се наричат „консултации“ – започват консултациите за тези 4 поста. Как да кажа лоша дума за Станишев, след като във вторник сме в Брюксел вече в съвета, на базата на тези консултации кой какъв ще е. А 5 години тези хора ще ни управляват. Това е нашето европейско правителство, нашият Европейски парламент. Сега е моментът. Чух и за г-жа Кьовеши – то дори и тук е много интересно да се задълбаете – аз разрешавам на посланик Цанчев от Брюксел да ви даде изявление, поканете го да ви разкаже. Социалистите блокираха Кьовеши в избора, другият кандидат е французин. Сега, като бях в Румъния, тя е от партия на моя приятел и европейско семейство от ЕНП – Людовик Орбан се казва техният лидер на десницата. Той казва: „Бойко, защо в България говорят вашите социалисти така, след като те блокираха Кьовеши, а всъщност, ти си от нашето семейство, и ние, ако искаш да направим среща, да говорим.“ Има двама кандидати: французин и румънката. На първия тур бяха с 50% за французина, по 20-25, когато се избираше, но това е следваща тема. И вчера, когато се обади Макрон, аз му казвам: „Тъй, колега, България се бори да вземем Агенцията по труда в София, в България, може да не е в София, но да е в България. Ние нямаме такава европейска агенция, голяма, както има в другите държави, затова ще се боря за нея. Тези, които ме подкрепят, за да дойде агенцията в България, те може да поискат от мен аз да ги подкрепя пък за друго. Сиреч, консултациите, които ще текат от понеделник, аз ще се боря и ще подкрепим тези, които ни подкрепят за Агенцията по труда. Защото това са много работни места, много престиж.
Водещ: Няколко думи за инвестициите, може би, вие ще вкарате, но виждаме изключително интензивни обиколки. Това заради кампанията ли е? За да наваксате тези 2%, с които се гоните – БСП водеха доскоро, сега казват, че вие малко сте ги изпреварили. Всеки ден виждаме, че сте някъде.
Бойко Борисов: Неслушайте социолозите.
Водещ: Това в ролята на премиер или в ролята на партиен лидер по време на кампания го наблюдаваме?
Бойко Борисов: Аз съм бил само на едно партийно мероприятие – в зала „Арена Армеец“. Само на едно, защото е Манфред Вебер.
Водещ: Говоря останалото от календара ви.
Бойко Борисов: Ако можеш да караш немски заводи за по 100-200 млн., да ги съчетаят в този период, ако може да си доведеш Папата за три дни да си те подкрепя, е, не…
Водещ: Той за изборите не се изказа.
Бойко Борисов: Не се изказа, ама, три дни ме обвиниха, че едва ли не, че го използваме партийно.
Водеща: И за вчера имаше такова обвинение, че Ципрас идва сега, обаче строителството започва след два месеца.
Бойко Борисов:Ципрас е социалист, той е от ПЕС, ние помогнахме на ПЕС да си спечели изборите в Гърция. Те са жалки хора. И понеже иначе не са лоши жени, със сигурност, но тази злоба, тази омраза, тази жлъч, която сеят и сипят, все едно там свърша светът, прекратява се, ако не бият, значи край, ще измре държавата. Не, понеделник пак ще сме живи и здрави. Това е, просто не мога да разбера тази омраза откъде им се яви.
Водеща: Евродепутатите от БСП, които ще влязат, ако съм разбрала правилно, понеже споменахте два пъти името на Станишев, по-лесно ще работите с това крило, което не е близко до сърцето на Корнелия Нинова, по общите теми, които касаят България?
Водещ: Така излезе.
Бойко Борисов: Те за общи теми, като ги слушам, не са говорили, за да знам кои са им общите теми. Вчера вие чухте ли за обща тема? Отбелязахте ли някоя, която да коментирам аз?
Водеща: Борбата с корупцията вие обща тема, на всички политици, нали така?
Бойко Борисов: Естествено, в цял свят е това. И президентът Тръмп се бори с блатото на корупцията на Обама.
Водеща: Добро утро.
Мария Габриел: Добро утро.
Бойко Борисов: Явно общи теми не са казани – нито за пакет „Мобилност“, нито за Шенген, нито за което и да е било. Вчера, за да накараш социалист да дойде в България, не ни в Гърция, да дойде социалист, и тук пак дребнавостта… Вчера, като започнете от „The New York Times“, Фокс, „Ройтерс“, „The Washington Post“, цял свят, всички медии, това е исторически ден, ние даваме възможност за истинска диверсификация, затова и /…/ Василев ми пусна съобщение: „Което е добро, е добро“. Дори и десните, тези най-ортодоксалните, защото…
Водещ: Това е, защото се доближавате до Русия, също и заради това.
Бойко Борисов: По коя тема Русия?
Водещ: По темата за руския газ…
Бойко Борисов: Затова два дни преди това ви показах газопровод, който строим, понеже казахте – щяло да почне, строим от Турция за България, за Сърбия, за 18 млрд. куб.метра газ, а вчера за втечнен американски от Средиземно море или, откъдето дойде от 5 до 10 млрд. Ето ви 38 млрд.куб. съм вкарал в България, в газовия хъб да се търгува, да се продава и България да стои на картата, това е важното. По времето на управлението на БСП ЕК спря „Южен поток“ за далавери в обществените поръчки, инфрийджмънт процедура. Вчера Шефчович понеже не дойде, защото е в избори, изпрати видеосъобщение на стената, че това е най-добрто, което сме направили с Алексис Ципрас. А /…/ си изпрати вицепрезидентът, азербайджанеца, защото го натискам да не е един млрд., а млрд. и 200 толкова ни трябва точно за реверс. А ние си говорим за навес у Банкя дали ми е…
Водещ: Всичко се коментира, няма как. Кажете две думи за…
Бойко Борисов: Кое всичко? Ние важното не коментираме. Инвестициите – вие казахте, ще кажете какво, какво ще кажа? Истинска индустрия, за това говорят – за индустриализация на страната ние правим в момента и вече няма работници, всеки един…
Водещ: Защото заплатите са по-ниски, господин Борисов.
Бойко Борисов: Затова заплатите почват от 1300-1500 вече на работниците. Мениджърите, които идват от чужбина, българи, работили там стигат до 15 хиляди евро заплата и си идват.
Водещ: Къде е това?
Бойко Борисов: В тези заводи. 9 млн. кормила на всички марки автомобили се произвеждат само в Пазарджик.
Водещ: България остана най-бедната страна-членка на ЕС. Ръстът й от новите държави-членки е по-малък, ръстът на разходите е по-голям от ръста на приходите, казва статистиката. Това нещо може ли да се обърне?
Бойко Борисов: Как ръстът на разходите?
Водеща: Харчим повече отколкото получаваме.
Бойко Борисов: Когато БСП е управлява е точно така и затова бюджетите тогава са дефицит. Нашите бюджети са на излишък. Излишъкът означава, че харчиш по-малко отколкото произвеждаш.
Водещ: Не, за домакинствата става въпрос.
Водеща: Аз друго искам да попитам, понеже споменахте Ципрас, социалистът, които са в криза, знаем там какво им се случи. Гледах, че за миналата година 200 млрд. им е БВП, при нас е 55 млрд. Чудя се – повече инвестиции ли успяват да привлекат или само туризмът им носи толкова пари? Как точно става така, че в период на такава криза…
Бойко Борисов: Гърци я влезе в кризата със 160-170 млрд. евро БВП. България допреди 4 години беше с 57 млрд., без криза. ГЕРБ е от 10 години. Представяте ли си как е управлявана тази държава от БСП, БКП през годините, допреди тези десет години? Защото всичко добро, което виждате – дали е метро, дали е магистрала, дали е жп линия, пречиствателни станции, индустриализацията сега, естествено нашето управление.
Водещ: Хората обаче, все по-често поставят въпроса за качеството. Видяхте ли за Варна каква реакция имаше?
Бойко Борисов: Каква?
Водещ: Че пада дъжд и това /…/, най-голямата инвестиция за града от много години има проблем. И хората поставят все по-често въпроса за качеството, за изпълнението.
Бойко Борисов: Качеството е отлично. Минах онзи ден, говорих с хората – прекрасно. Когато падна големият дъжд в София, на Южната дъга, там имаше един с лодка се возеше. Това виждате по вашите новини, като давате от снимките и клиповете, където ви пращат – в Германия, в Австрия, при наводнения карат водни ски, канута. Има такова нещо, стихия е, природа. Фантастично работеше онзи ден, спрях, питах хората, направено, красиво, удобно.
Водещ: Добре, да включим и госпожа Габриел в разговора. Един въпрос, който е важен за доходите, ние погледнахме, че и Румъния, и Гърция, хайде две съседки членки на ЕС са с по-високи минимални работни заплати. Популизъм ли е това, което в момента се работи – за единна минимална европейска заплата? Гърците са я направили 650 евро, румънците – колко? Към 900 лв. излиза, минимална работна заплата.
Бойко Борисов: Направили са я, защото „бедните българи“, в кавички, като дойде празник 500 хиляди автомобила отиват да си похарчат еврата в Гърция.
Водеща: Защото им харесва.
Бойко Борисов: Кое им харесва?
Водеща: Да ходят в Гърция.
Бойко Борисов: Нашето море по-лошо ли е?
Водеща: Ето, кажете защо ходят там?
Водещ: Друга беше темата – темата е, че гръцката икономика…
Бойко Борисов: Гръцката икономика не е имала комунизъм. Гръцката икономика не е правила „Белене“, Цанков камък“, не е правила тези мастодонти – „Кремиковци“, които след това всичко се реже на скрап и загива. Нашата икономика е била индустрия допотопна. А всичко, което сме имали от Лондон до Хараре е приватизирано, откраднато и загубено.
Водещ: Може ли евродепутат да помогне за по-висока минимална работна заплата? Въобще съотносима ли е единната минимална заплата, европейска, или това е популизъм?
Мария Габриел: Най-напредък да, популизъм е като абсолютна ставка да говорим за единна общоевропейска минимална заплата, защото да бъдем много ясно – особено за България какво означава това? Означава още по-висока безработица. Ако ти даваш 500 лв. и трябва да даваш 1500, разбира се, че това, което ще направиш е да затвориш. Затова трябва да обърнем логиката – да, ще участваме в дискусиите, да, всеки със своите правомощия. И тук държавите-членки са тези, които имат много повече. За нас това, което е важно създаваме условия за пълна заетост. Има такива сектори в България. И аз винаги давам пример с ИТ сектора, защото нека си го кажем, там заплатите са на европейско ниво, там има 300% ръст. И нещо повече – в България в този сектор 75% от работещите са до 35 години. Ето, един блестящ пример, когато имаш условия, когато създаваш тази заетост, тя може да дава резултат.
Водещ: Защо ръстът на разходите е по-голям от ръста на приходите? Давам си сметка, че…
Бойко Борисов: В смисъл?
Водещ: От Националната статистика излезе, че с 8% се увеличават доходите. Растат, не спорят затова, даже са по-големи от производителността. Обаче разходите растат повече – 11%.
Бойко Борисов: Само извинявай, това не е добър формат, защото… Разходите растат, защото само за миналата година 150 млн. повече за военните, 150 млн. повече за полицаите, по 15 млн. за тъмничарите на съдебната охрана, както им викам, 150 млн. за хората с увреждания. И отделно за околовръстни пътища, където строим, огромни пари. За кои от тях не трябваше да дадем пари? 10% ръст на доходите, двойно увеличение на учителските заплати, 1 млрд. за образователна инфраструктура, за да приведем училищата, дуалното обучение, за да може като влязат децата да се обучат на това, което трябва. За кое от тях да не дадем пари?
Водещ: Ставаше въпрос за статистика, която разглежда какво влиза и излиза от домакинствата като разход, като повишение на цените.
Бойко Борисов: Това, което синдикатите казват и ние върху това акцентираме в момента и се борим – да се намали разликата. Защото има действително, една средна класа и нагоре, които взимат от ИТ сектора, металургията, машиностроенето, частният бизнес, взимат много добри заплати, много добри доходи и те отиват в Гърция. Там харчат еврата. И отдолу тази основа на нискоквалифицираните хора, които не могат да намерят високо заплащане. Това е регламентът.
Водещ: Не, към нашия регламент за предаването, хубав, лош, имаме към водачите на листи въпрос – кое е най-важното или кои са трите най-важни неща, ако можете първо, второ, трето да изброите, които бихте решили като, било то, грешки на сегашния ЕП, които бихте изчистили?
Водеща: И смятате, че може да се промени.
Мария Габриел: Най-напред смятам, че ЕП трябва да има право на законодателна инициатива, защото това е моментът, в който единствената пряко избираема институция може да бъде поставена на масата от проблеми, свързани със сигурността, с борбата срещу двойния стандарт. Правили сме го и искам да продължим да го правим, но вече с друга тежест. Второто нещо, което би ми се искало да видя, във връзка с въпроса за заплатите и всички други, които чуваме по време на тази кампания, да, бих искала да видя ЕП с повече правомощия в областта на социалната политика, здравеопазването и образованието. Това са трите теми, които най-много вълнуват европейските граждани, но точно в тях някои много услужливо забравят да кажат, че ние там почти нямаме правомощия, държавите-членки са тези, които водят, би ми се искало ЕП да има още повече. И накрая нещо, което не бих променила, това е да останем обединени българската делегация и заставаме като един, когато става въпрос за теми, свързани с националния интерес. Правили сме го – Шенген, Еврозоната, борбата с двойния стандарт при храните, пакетът…
Бойко Борисов: Двама не дойдоха.
Мария Габриел: Много би ми се искало да запазим като една добра практика.
Водещ: Там нали имаше фанфари, празненства, че сме успели, че сме…
Бойко Борисов: И не дойдоха двама от т. нар. десница.
Водещ: Музика имаше.
Мария Габриел: На фона на създадените трудности, това беше наистина успех – това да го отложиш за следващия парламент, където вече битката е текстовете да бъдат направени, така че да отразяват реалността.
Бойко Борисов: Хубаво е, че автентичната десница и ГЕРБ се събраха, за да могат да се видят помагачите на комунистите, къде са, и заради тях не мина пакета за мобилност, щяхме да го блокираме.
Водеща: Скандалът в Австрия, някои го коментираха като знак, като сигнал, че това ще се отрази на цяла Европа сега, преди изборите, що се отнася до националистическите движения и партии, най-вече. Но така или иначе прогнозата е профилът на следващия ЕП да бъде доста различен, което не знам прави ли работата по-лесна, вие да кажете. Или трябва да имаме по-малки очаквания?
Мария Габриел: Най-напред нека да изчакаме да видим резултатите. Да, има индикации за антиевропейски настроения, но аз вярвам в това, че проевропейските сили могат да проявят разум, най-вече отговорност и да направят, така че парламентът да функционира. Истината е, че колкото повече имаме малки проекти, които да носят полза в ежедневието на хората, да има европейски политики за всяко училище, за всеки регион. Тогава това е начинът, по който можеш да се бориш с антиевропейско настроение – когато хората имат доверие, че европейските политики са нещо, което е адаптирано спрямо техните грижи и техните тревоги. Затова много би ми се искало да не изместваме фокуса, много по-важно е да се концентрираме върху това Европа да стане много по-ефикасна, да бъде нещо, което всеки да усеща, отколкото да оставаме само в полето на идеологическите противобойства.
Водещ: Видях, че на господин Борисов му направи впечатление, даже като ви представяше, акцентира, че снахите командват, но името ви – Габриел, в Европа по-лесно ще се разтълкува от Неделчева, по-приемливо ще бъде, по-лесно за разговор. Тук, когато трендът е патриотизъм, българско, Европа, нациите, това минус ли е? защо го акцентирахте това със снахите?
Бойко Борисов: Защото за мен си е Неделчева.
Водещ: Питаха ли ви хората защо е Габриел, а не Неделчева?
Бойко Борисов: Ето, сега като свършим, ако искате ще я набера и като не ми отговори, се включва оператор и ми казва – Мария Неделчева.
Водеща: Въпросът е – това помага ли ви в Брюксел и пречи ли ви в България? Това питаме сега особено.
Мария Габриел: Този въпрос никога не е стоял. Аз не съм се променила. Всички знаят, че аз съм си Мария. Всички знаят колко се гордея с това, че съм българка, всички знаят, че живея в България, детето ми е родено в България и знаят как работя за България. Никой не вижда нищо друго.
Бойко Борисов: Откъдето е жената, оттам е родата.
Мария Габриел: /…/ е Неделчев?
Бойко Борисов: Да го направим Неделчев. Ако му каже, и Неделчев ще стане. Така ги командорят, че и Неделчев може да стане.
Водеща: Не смятате, че това е тема в кампанията?
Бойко Борисов: Лошо ли е? Кое е лошо? Мария Неделчева си е Мария Неделчева, за французите е Габриел.
Мария Габриел: Когато оставаш верен и на принципите си, и на държавата, всички с това ме познават, че България за мен е кауза и всички знаят колко ми е важна връзката с хората. Оттам нататък…
Водещ: Имаме две минути до края на разговора. Вие казахте многократно, че какъвто и да е резултатът, че оставка няма да подадете, дори да е загуба.
Бойко Борисов: За какво да подадем оставка? Във всяка една сфера държавата е в пъти по-добре, отколкото по времето на управлението на Станишев, първата му дама и тогавашната зам.-министърка.
Водеща: Чудя се коалиционните партньори дали ще са в същите взаимоотношения помежду си, обаче, след тези избори, като гледам социологията?
Бойко Борисов: Ще бъдат. Защото вижте, казват, че щели да има различия в ЕС, значи доста ги познавам всичките, различия има пред камерите, различия има пред публиката. И точно Ботев ги е описал целите европейци, патриоти, националисти ги е описал в стихотворение, прочетете го, много е хубаво.
Водеща: В едно изречение, искате да кажете.
Бойко Борисов: Когато стана въпрос за кохезионната политика и колко пари да вземем от германците, французите, холандците, всякакъв патриотизъм изчезва и всеки гледа да вземе повече. Така че много хубаво приказват по време на избори, ама, после викат – Европа да помогне тук. Но Европа само при комунистите има думата безплатно, англичаните са казали „няма безплатен обяд, все някой го плаща.“ Това, което за тях е безплатно, други са го платили. Те са имали безплатни възможности в ТКЗ-тата, но са ни взели нашите земи и за тях е било безплатно, но за нас не е било, за нас е било, че са ни ограбили и десетилетия не сме могли да ползваме имотите си. Същото е и тук – като дойде сега въпросът за парата и коя държава колко да получи, всички се обединяват в един строй – дайте повече пари, лошите бюрократи и европейци, дайте, повече обаче пари. Така че ще мине неделя, аз затова се обърнах към колегите, малко повече човещина, малко повече добронамереност, дай Боже, да сме живи и здрави след неделя.
Водещ: Въпросът беше дали тези избори са нещо повече от европейски избори за продължаване живота на правителството, за промени в правителството. Дали гледате на тези избори като на едно изключително важно премерване, в крайна сметка?
Бойко Борисов: Гледам като на изключително важно премерване на изпратя най-правилните хора в ЕПО, за да могат да ми защитават позициите и да не стават като с пакета „Мобилност“ – да изпускат самолета на важните гласувания. Това ми е важно.
Водещ: Още един коментар имаше – Борисов ще остане задължително на власт, защото иска да участва в избора на нов главен прокурор. Какво казвате?
Бойко Борисов: Те, БСП, винаги са си избирали главния прокурор. Даже съветниците обикновено, стават на президентите на БСП или главен прокурор, или шеф на съда…
Водещ: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“, имаше припомняне, обратното твърдение тези дни.
Бойко Борисов: Аз не съм избирал никой. Както виждате БСП прокурорът ги брани през цялото време. Иначе цялото това възмездие, което всички очакваха към тройната коалиция, щеше да се сбъдне.
Водещ: За сегашния главен прокурор говорите?
Бойко Борисов: За сегашния. Какво?
Водещ: Че сегашният главен прокурор брани БСП?
Бойко Борисов: Да, разбира се.
Водещ: Добре.
Водеща: Много въпроси останаха.
Бойко Борисов: За навеса там, доста време отделихме. Много важен навес е този.
Водещ: Беше важно.
Бойко Борисов: Даже и на „Биволъ“ името му замесиха вчера, там нямаше публикации, защото специално погледнах.
Водещ: Трябва да приключим. Благодарим ви много. Бойко Борисов.
Бойко Борисов: Отиваме сега да покажа, строим пътя за… като тръгнеш от Бургас, през София до Белград без светофар. И днес ще пуснем след Благоевград „Струма“, която трябваше да е готова за гръцката олимпиада, за да може да се върнат в неделя по-бързо от Гърция по новата магистрала, за да гласуват, да има избирателна активност.
Водеща: Благодарим ви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране