08.12.2017 | 14:19
За какво ще се похарчат 1, 433 млрд. лв. в София
Планираните приходи от местни данъци са 306, 6 милиона лева, а неданъчните - 347,3 милиона лева

Бюджетът на Столичната община за 2018 г. е 1, 433 млрд. лева, каза кметът Йорданка Фандъкова, която представи пред журналисти проектобюджета на общината.  Това е със 104, 868 милиона лева повече от 2017 г. Заложени са близо 654 милиона лева собствени приходи, което е с 30.4 млн. лева повече от 2017 г. Тенденцията е на постоянен ръст на собствените приходи, коментира Фандъкова, цитирана от БТА.

Планираните приходи от местни данъци са 306, 6 милиона лева, а неданъчните – 347,3 милиона лева.  Собствените приходи от основния данък – за недвижимите имоти, са 103 милиона лева, а от такса смет, с която се финансира изцяло почистването и третирането на отпадъците – 200 млн. лева. Средствата, които са заложени в инвестиционната програма, са почти половин милиард – 494,988 млн. лв. Източниците са различни, но най-голямата част – 383, 613 млн. лева, е от защитени проекти за европейско финансиране.

Най-големият обект за следващата година е строителството на третия лъч на метрото. 327,383 млн. лева ще бъдат инвестирани през 2018 г. в изграждането на първите 12 станции от третия лъч.

Големите пътни ремонти през 2018 г.

103, 675 млн. лева ще бъдат инвестирани в реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улиците в кварталите, цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.  За строителство и основен ремонт на базовата инфраструктура са предвидени 15,056 милиона лева.  Предвижда се довършване на разширението на бул. „Тодор.Каблешков“ от бул. „Бъкстон“ до бул. „Цар Борис Трети“.  Планира се да започне изграждането на южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“, където имотите са отчуждени.

Ще започне и първият етап от изграждането на Източната тангента от бул.“Ботевградско шосе“ до ССТ.  Планира се да започне ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ и пл.“Славейков“, като са заложени 13,381 милиона лева за това. Предвижда се подмяна на настилките, засаждане на дървета, пускане на фонтана, модерни места за продажба на книги, обясни Фандъкова. За изцяло ново трамвайно трасе по ул. „Граф Игнатиев“ , което ще бъде изпълнено и по нова технология, са предвидени 6,357 милиона лева.

Продължава ремонтът на мостови съоръжения. За това са предвидени 4 милиона лева.  За 2018 г. е предвидена цялостна реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис Трети“. Ще бъде реконструирано и трасето по ул. „Каменоделска“ и ще бъде довършен участъкът от бул. „България“.  Общата сума за реконструкция на трамваен път през следващата година е 37,516 милиона лева. Малко над 35 милиона лева са предвидени за закупуване на нови трамваи. За поддръжка, изграждане и ремонт на кварталните улици са заложени малко над 37 милиона лева, а за улично осветление – 6 милиона лева.

Нови автобуси

Планира се да има 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса. Поръчката за 120 от автобусите вече тече, а поръчката за електробусите също е на финала. Предстои обявяване на поръчката за още 22 автобуса на природен газ, уточни Фандъкова. Тя обясни, че инвестициите в метрото, електротранспорта, в нови автобуси са насочени към подобряване на качеството на въздуха в София.

Парите за училища, градини и паркове

Малко над 32 милиона лева се планират за строителство, основни ремонти и енергийна ефективност на детски градини и училища. През 2018 г. ще започне строителството на първата детска градина в кв. „Манастирски ливади – изток“ и първата за кв.“Кръстова вада“. Започва строителството на детска градина в Курило.  Над 11 милиона лева са предвидени за възстановяване на паркове и градини, като в плановете е реконструкция на Западен парк.  Столичната община ще продължи да инвестира и в зоопарка – около милион и половина са предвидени са реконструкция и разширение на клетките на приматите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране