16.08.2015 | 14:07
За катастрофата в туризма са виновни Би Би Си, Орешарски и Гърция
Слънчев бряг не бил презастроен, просто има лошо име, казват собственици

Министърката на туризма Христина Ангелкова направи запомнящо се гостуване в Нова тв, подкрепена от още по-запомнящи се изказвания на двама хотелиери от Слънчев бряг по повод катастрофалния сезон. 57 лв. струва на места чадър и шезлонг и това е абсурдно, защото е повече от цената на една нощувка, призна Ангелкова. Тя обаче отказа да назове от кой курорт е тази практика.

По време на абсурдното си тв участие, министърката открито се подмазваше на премиера Бойко Борисов.

Запитана какво ще прави министерството, тя на няколко пъти отговори, че желанието й е техните предложения да са балансирани, за да са доволни всички. Ангелкова допълни, че през септември ще предложат варианти A, B и C, като основното е категоризация на плажовете по функционалност.
„Където не може да бъдат безплатни, да бъдат на минимална цена (без да уточни какво разбира под минимална цена, б.р.). Всичко това зависи и от категорията плаж. Дали са екоплажове, дали са по-диви, дали са охраняеми“, посочи тя, казвайки че и на „малко по-труднодостъпните места“ ще има минимална такса.

Оказа се че дори цената на сянката ще зависи от Бойко Борисов, защото: „Предстои от септември месец да обсъдим с колегите (от браншовите организации, б.р.), разбира се в Министерския съвет първо с премиера…“ Освен фрапиращите цени на шезлонг и чадър водещата ѝ напомни и тоталната мутризация, случаите на такса транзитно преминаване през частен имот – 10 лв., таксиджии обирджии, организираното скриване на знак „Забранено спирането“, за да те вдигне паякът.

„Трябва да има и нашето самосъзнание да спазваме закона, защото ние имаме закон, но трябва да го спазваме“, посочи конкретен изход Ангелкова. На няколко пъти тя извеждаше проблемите в сектора с изречения като: „За да може да има успех в сектора, трябва да вървим ръка за ръка.“    „Разбира се, в спора се ражда истината.“ „Диалогът е труден, но ние сме в непрекъснат режим на диалог.“

Ангелкова призна, че се чувства като туристически омбудсман заради многото жалби и че се надява най-после министерството „да може истински да заработи и да гарантира правилното функциониране на туризма“.

Тя се съгласи, че отливът ще бъде още по-осезаем. „Всичко, което се случва на българското черноморие, показва, че трябва да се направи нещо и да има промяна в сегашния механизъм“, заключи неособено конкретно министърката. Тя обаче даде пример, че правителството на Орешарски за година и половина не направило нищо по отчуждителните процедури, за да има път до Слънчев бряг. И че сега има междуведомствена работна група, както и че 200 национално представени организации членуват в Националния туристически регистър.

Тук се включиха двама представители на хотелиерския бранш от курорта. От тях научихме, че Слънчев бряг не е презастроен, просто има лошо име. Също така, че държавата можела да направи чудеса за една зима, че проблемът е единствено нощната тишина и че МВР пак е виновно, защото „на 500-600 хиляди легла не може да се работи със 126 човека“. „И най-важното – стига сме правили реклама на Гърция. Трябва да забравим името на Гърция! И тогава всички хора ще се върнат при нас“, казаха браншовиците.

По повод липсващия път те признаха, че не е редно да се пътува толкова до техния курорт. „Забранявам си Гърция оттук натам… Но от София за два часа и половина до Бургас и после още 2 часа до Слънчев бряг… А до Гърция за 2 часа“, спомена за последно Венелин Ташев името на южната ни съседка.

В студиото показаха на министърката част от филм на BBC за алкохола, който се лее в курорта и денонощните оргии. Тя каза, че не би искала да коментира, защото „това си е  в политиката на всяка една телевизия“. „Канал 3 на ВВС прави такива филми не само за България. Разни хора, разни идеали, всякакви вкусове. Но самите ние се фокусираме твърде много върху имиджа на България като алкохолна дестинация, отдавайки му прекалено голямо значение. Те са търсили това и са направили такъв филм. В самия Слънчев бряг има места с прекрасни условия за семеен туризъм“, припомни министърката.

На изнесените данни, че според статистиката има минус 24 % на посещенията на чужденци на Черноморието и същевременно 14 % ръст на българите, които отиват в чужбина, тя отбеляза, че „данните, които представя НСИ, може да ги прочетем и в друга посока“. Тя ги оспори с това, че имало общо 2 % ръст на чужденците, които почиват у нас.

Един от хотелиерите на въпрос дали сезонът е катастрофален, отговори: „14,7 % спад на нощувките. Токът от 1 август е 18 % нагоре – дали това е криза, дали е провал“, каза Радостин Дачев от Клуба на хотелиерите в Несебър. Той допълни, че много се радва, че изобщо има министерство на туризма и че в момента браншът е лодка с много пробойни, в която всички гребали в различни посоки, но сега имат капитан. Затова всички природни ресурси – и плажовете, и ски пистите, и минералните извори трябва да бъдат прехвърлени към новото министерство на Ангелкова.

Министърката пък допълни, че залага на социалните мрежи, за да сме желана дестинация през 2016 г., а „не само да си говорим за този сезон“. Дори юли и август показвали, че са доста силни по „техни вътрешни информации“.

„Трябва да се положат усилия имиджът да бъде добър. Най-добрата реклама е от уста на уста. Но ние и най-добрата реклама да направим, като дойде туристът и остане недоволен, каква реклама“, заключи тя. Ангжелкова каза, че министерството още не е конституирано като бенефициент по еврофондовете и при сегашни 7 млн. лв. от държавния бюджет за реклама, догодина са заложили около 3 пъти повече. „Премиерът ще ви се зарадва“, отбеляза водещата. Ангелкова обаче пак се сети за миналото правителство, което е позиционирало туризма само по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

4 коментара

  1. Борис Б. каза:

    ….Не са виновни тези „субекти“ Виновна е алчостта и арогантноста на собствениците на хотели. Това да инвестираш крадени пари ,не означава ,че разбираш от туризъм. И това се подсилва от факта ,че нямаме никакви закони и правила ,и изисквания, и качество в туризма. Сами се “ изклатихме“ Не е нормално чадър и шезлонг да струва повече от нощувка. Кой разреши на мутрите да бетонират Сл.Бряг. Егати тъпаците. Налапаха всичко иии….нищо. Стоят им празни хотелите. И дълго ще стоят. Не се мисли ден за ден. Разумните хора отиват в чужбина и така ще бъде докато някой не събори простотиите нацвъкани по морето.

  2. Хохо каза:

    Ден година храни-нали на това разчитат нашенските хотелиерчета. Плажове заляти с лайна от неработещи и несъществуващи пречиствателни станции. Бетонни чудовища аха в самото море едва ли не , посещавани от утайката на Англия и Русия, предимно за пиячка. Всеки селяним продава нивичката си за да купи на унуката апартамент в София, като същите тези от София строят безмислени комплекси… а ние се стопяваме….некъдърни и крадливи управници, от кмета та чак до главния ленторез.. После BBC и Гърция ни били виновни…. Е да де -ама не БАШ!

  3. Калинка каза:

    Тази къпе ли се?Да знаете фризьорски салон и да й го препоръчате поне да се подстриже нормално!Като я видят чуждите тур оператори и затова ще бягат!

  4. kpp1 каза:

    „… И тогава всички хора ще се върнат при нас“, казаха браншовиците….“
    Едвали, от бетонния жилещен комплекс да отида в бетонирания курорт, НИКОГА!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране