04.02.2020 | 13:14
За първи път българин ще получи публична забрана за влизане в САЩ заради корупция
САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията

До дни ще бъде обявено името на първия български гражданин, на когото ще бъде забранено да влиза на територията на САЩ заради корупция. Това съобщи американският посланик в България Херо Мустафа пред Нова телевизия.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност“, каза Мустафа.

Тя допълни, че срещу въпросното лице има ясни доказателства, което налага бързите действия на американските власти. По нейни думи това е само първият случай, в който ще се предприемат действия, но ще има и следващи, а ще бъде разгледана и целесъобразността на прилагането на глобалния закон „Магнитски“.

По отношение на въпроса с падането на визите за български граждани, посланик Мустафа обяви, че през март предстои първото посещение на помощник-държавния секретар по консулските въпроси в България.

„Това е най-висшестоящият служител в Държавния департамент, който се занимава с този въпрос. Той ще дойде тук, за да разговаря за програмата за безвизово пътуване“, каза тя.

На посещение в България ще бъдат и технически експерти от САЩ, които ще подпомогнат страната ни по въпроса за енергийната диверсификация. Според посланик Мустафа тази ключова тема трябва да се разгледа „на практика, а не само принципно“.

Още преди пристигането си в България посланик Мустафа обяви, че сред основните ѝ приоритети у нас ще бъдат борбата с корупцията, налагането на върховенството на закона и енергийната независимост на страната.

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Няма да получиш забрана за посещение, забраната в този случай е за корупция и то за да бъде казано на обществото в България че корупцията е в държавното управление, защото кражбите на Финансите на България са от управляващите България а не от САЩ. За да имаш разрешение за посещение в САЩ трабва да представиш документи за стабилем собствен бизнес или работа която е добре платена изискването е около 280$ на ден за всеки ден престой плюс билети отиване и връщане. А забрана за пътуване в САЩ е само една от по малките мерки които могат да се наложат, това е за подтикване на прокуратурата на България да не прави избирателни законодастелни акции, както и да пъди руски дипломатически представилтели, които акции са за хвърляне на прах в очите на врага за да може кражбите и корупцията да си продължават.На година 10-15 миларда долара изчезват от Българската икономика , и тзи милярди не са откраднати от САЩ, а от добре свързани българи с благословията на правителството

  2. Иван каза:

    Ле-лее, ми и ако аз получа такова запрещение как ли ще го преживея? Ако и Мадагаскар ми забрани, свършен съм.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране