01.01.2017 | 12:38
За сбогом: Плевнелиев се обяви за нов световен ред
Отиващият си президент направи последното си новогодишно обръщение

Последно новогодишно приветствие отправи към българите отиващият си президент Росен Плевнелиев. В него той се обяви за нов световен ред.

„Светът изгуби своя баланс и ще отнеме време докато бъде установен нов, устойчив световен ред в един различен и многополюсен свят. Историята забърза своя ход. Историята се пише пред очите ни“.

В същото време предупреди, че „копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение“.

Големият въпрос бил кой днес пише историята. „Прогресивното човечество, символ на предприемачество, иновации и хуманизъм, или ретроградни сили и популисти, въоръжени с идеологии и похвати от миналото“, запита се Плевнелиев. Наред с тревогите от нестабилността и кризите в Европа и света, президентът нареди и надеждата за по-добра 2017 г. И не пропусна любимия си рефрен за прекрояването на граници, макар и пропуснал този път анексирането на Крим от Русия. „Кой би предположил само преди три години, че граници в Европа ще се местят със сила? Кой би предположил преди две години, че вълна от бежанци и мигранти, търсещи спасение и по-добро бъдеще, ще залее Европа? Кой би предположил само преди година, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз?“, нареди въпрос до въпроса президентът, комуто остават броени дни на „Дондуков“2.

И верен на себе си, пак обвърза в едно заветите на Левски и членството ни в Евросъюза. Десетте ни години в ЕС били „историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата „Да бъдем равни с другите Европейски народи“.

Плевнелиев нарисува розова картина на днешна България, в която всичко нараснало трикратно – от доходи, пенсии и БВП до инвестиции. Никога преди българите не били толкова свободни и „интегрирани с демократична Европа“, констатира президентът. „Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз“, заръча на изпроводяк Плевнелиев наред с дежурните пожелания за здраве, мир и благоденствие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране