08.08.2017 | 15:15
Забраната за строеж в Калиакра остава, правят плана за управление „бостан по бостан“
Ощетените собственици ще получат компенсации

Заповедта за забрана за земеделие и строителни дейности в части на защитена зона „Комплекс Калиакра“ продължава да действа до прецизирането на нова заповед, която да е в съгласие с всички заинтересовани страни. Това стана ясно на срещата на еколози, собственици на имоти, кметове, учени, експерти от Министерство на околната среда и водите, свикана от премиера Бойко Борисов. 

Когато се стигне до единно решение, то ще бъде съгласувано и с Брюксел и едва тогава заповедта ще бъде окончателно отменена, посочи след срещата екоминистърът Нено Димов. Заповедта на Ненов от края на юли предизвика протести на земеделци, рибари и собственици на имоти в региона заради опасения, че тя ще засегне поминъка им.  По думите на екоминистъра забраната засяга основно държавна площ и няма отношение към акваторията на Черно море, за което притеснение изразиха рибарите.  Димов не се ангажира със срокове за изготвянето на новата заповед, но посочи, че целта ще е това да се случи възможно най-скоро.

 Основният проблем обаче не е толкова заповедта на министъра, колкото планът за управление на екозоната, в който се сблъскват интересите на природозащитници и собственици на имоти, стана ясно на срещата.  По плана е работено до момента в рамките на две години и половина. Вчера до кметствата е изпратена информация за имотите в зоната, която ще трябва да бъде прегледана и коригирана, ако в нея има грешки. Именно такава е и една от договорките с Брюксел.

Тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, занимаващи се със земеделие, строителство, енергетика и акватория, които да търсят балансирано решение по казуса. Браншовите организации обявиха, че един от основните проблеми според тях е липсата на достатъчно информация за рибарите и за собствениците на имоти, които всъщност не знаят дали земите им попадат под забраната, или не.

„Страхът и слухът в България работят със страшна сила. Ако трябва нива по нива, бостан по бостан, ще се обяснява на хората за Калиакра“, коментира премиерът Бойко Борисов.  „Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога. Опасенията на хората са в следното – във всеки град в Гърция имат рибна борса. Половин България плажува там и всеки ден ползва продукти от морето. Същото е в Хърватия. Понеже ми е много интересно да гледам рибите и винаги гледам да ходя по борсите. Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Балансът е много труден, но именно затова са тези институти, които да намират баланса“, допълни той.

„Мога да успея в Брюксел  само ако демонстрираме единство. Комисарят ще дойде, но няма да дойде в среда, в която биха ги посрещнали с протести. Не проявим ли всички толерантност и разбиране, накрая действително ще стигнем до осъдителни решения и тогава ще възбудим и другата част на България“, подчерта премиерът. По думите му ще има компенсаторни механизми за ощетените. „Ако не можем да защитим някой, имаме компенсаторни механизми. Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20, 30, 40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, посочи той.

От своя страна, еколозите подчертаха, че трябва да бъде изпълнен закона и да се издадат заповеди за всички зони в „Натура 2000“, за да не се стигне до заплахата от нови процедури срещу България. До момента такива заповеди са издадени за 127 зони от общо 350, подчерта Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Той предложи редица мерки, изразяващи исканията на еколозите, които включват преместване на вятърните генератори извън защитената зона, което по думите му ще струва много по-малко от плащането на санкциите от решението на Съда на ЕС срещу България.

Белев поиска още да се отдели време за реално обществено обсъждане на плана за управление, за да не се стига до недоразумения. Вицепремиерът Валери Симеонов се изказа в защита на браншовите организации и собствениците на имоти в казуса, като посочи: „Тук сме не по наше желание, тук сме в тежка ситуация и трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня с филма „Птиците“ на Хичкок, в който птиците изяждат хората“.

Той подчерта, че не е съгласен с това 34% от територията на България трябва да бъде защитена при среден процент защитени зони в Европа 18%, но сега трябва да се намери решение в създалата се ситуация. „Трябва да се търси този положителен тон, в който да се опитваме да решаваме създадените проблеми. Те са повече от десетилетия. Ако тогава е било подходено с дълбочина към проблемите и анализиране на рисковете, нямаше да се стигне в положението, в което се намираме сега“, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране