03.07.2019 | 21:43
Зам.-главен прокурор шокира БХК с „Под игото“ и разкази на Йовков
Сотир Цацаров демонстративно върнал годишния доклад на правозащитната организация

Странна била реакцията на главния прокурор и един от заместниците му към Българския хелзинкски комитет (БХК), когато получили годишния доклад на организацията за състоянието на човешките права в страната. Сотир Цацаров пак отказал да приеме доклада, а заместникът му Иван Гешев подходил по-различно – приел документа, но в отговор изпратил на БХК ученически издания на книгите „Под игото“ на Иван Вазов и сборник с разкази на Йордан Йовков, съобщиха в сряда от БХК.

Попитан какво символизира отговорът му, Гешев коментира пред „Сега“, че „не е запознат с позицията на БХК и затова няма да коментира“. От своя страна и от неправителствената организация обявиха, че не им е ясно посланието му с книгите. Предполагат, че е „свързано с етническите малцинства в България“.

Според тях позицията на Гешев е „озадачаваща“, още повече че книгите са маркирани. В „Под игото“ той е отбелязал 22-ра глава – „Батареята на Зли дол“, в която „борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче“. При Йовковите разкази е маркирал разказа за „циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ.

В БХК са „силно изненадани“ и от отказа на главния прокурор Сотир Цацаров да приеме и да се запознае с годишния му доклад. Той получил изпратения документ, както и две други публикации – нови издания на БХК, но не само не ги приел, но и ги върнал, твърдят от БХК. Според Красимир Кънев, председател на организацията, Сотир Цацаров „или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин“.

„Никоя институция досега обаче не е отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове“, посочват от БХК.

3 коментара

  1. Анонимен каза:

    Tazi organizaciq ako q zabranqt s zakon shte e samo plus za maika Balgaruq.

  2. Анонимен каза:

    Tazi organizaciq ako q zabranqt s zakon shte e samo plus za maika Balgaruq.

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

  3. plamen каза:

    Taxi organizaciq amo q zabranqt s zakon shte e samo plus za maika Balgaruq.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране