21.11.2017 | 0:01
Зам.-ректор на частен университет ще съветва МОН за луди пари
Евгени Евгениев ще получава 2100 лв. по граждански договор
Дума

Евгени Евгениев, бивш експерт от Световната банка по развитие на частния сектор, ще е съветник в МОН по научна инфраструктура срещу възнаграждение от 2100 лв. на месец. Това личи от гражданския му договор в министерството, пише „Дума“.

Договорът е „за изработка на продукт“, което позволява заплатената за поръчката сума да е по-висока. Евгениев ще има задачата да участва в срещи и да дава становища за научната инфраструктура в страната и за т. нар. Пътна карта на научните инфраструктури, като участва и във вземането на решенията. Ще прави и мониторинг как се изпълнява иновационната стратегия за интелигентна специализация. Ще участва в работни комитети на МОН и Корея в областта на икономиката и ИКТ и ще ръководи „екипи на дирекциите за висше образование и за наука“ за анализ на „социално-икономическото влияние на научните институти и университети в България“. От името на ръководството на МОН ще подготви конференция за научните инфраструктури по време на председателството.

Голямата част от тези дейности, особено за инфраструктурите, е свързана с конкурси за проекти, но това означава конфликт на интереси, тъй като доц. Евгениев е и зам.-ректор на частното Висше училище по застраховане и финанси и отговаря там за европейските проекти. В момента той организира и подкрепата на МОН за инициативата „Кристално чисти“ по програма „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“, която инициатива е на производителите на безалкохолни напитки у нас.

Бидейки в Световната банка след 2007 г. (през годините на Дянков), Евгениев се е занимавал с писане на документи по повечето от дейностите, които ще му бъдат вменени в договора. Той е участвал в изработването и на стратегията за интелигентна специализация, и на сегашната Пътна карта, чието съставяне и попълване глътна двуцифрено число хилядарки като хонорар. В бюджета на МС за 2018 г. за допълване на картата са предвидени част от 63,5 млн. лв., предназначени за научни проекти. А с научни инфраструктури са свързани и проектите от оперативната програма на МОН за наука и образование, които са на обща стойност близо 500 млн. лв.

Наемането на външен експерт, който да ръководи дейности по висшето образование и науката, става при наличието на двама зам.-министри в МОН по тези ресори – проф. Иван Димов и Петър Николов, които взимат заплати за същите дейности. А министър Красимир Вълчев има и отделен съветник по науката – проф. Костадин Костадинов, дошъл по линията на Фандъкова и ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране